9 Ιουνίου, 2023

Γιορτή της Μητέρας: Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε

Σήμερα είναι η γιορτή της Μητέρας που κάθε χρόνο γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Σκοπός είναι να τιμήσει και να αναδείξει την αξία της μητρότητας. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που λίγοι γνωρίζουν γι’ αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Ακολουθούν 10 fun facts για τη Γιορτή της Μητέρας που θα σας εκπλήξουν!

1.Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωναν κάθε χρόνο την άνοιξη ειδική γιορτή για να δοξάσουν και να τιμήσουν τη θεά Ρέα, μητέρα των θεών.

2.Η σύγχρονη γιορτή της μητέρας ξεκίνησε από την Άνν Τζάρβις μια αγωνίστρια γυναικείων κινημάτων στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα

Γεννημένη το 1864, η αγωνίστρια των γυναικείων κινημάτων των ΗΠΑ, Άνν Τζάρβις εμπνεύστηκε τη γιορτή με αφορμή το μνημόσυνο που οργάνωσε στη Δυτική Βιρτζίνια τo 1908 για τη μητέρα της.

Αργότερα εισηγήθηκε να ορισθεί ως επίσημη γιορτή στον τότε πρόεδρο Ουίλσον και στο κογκρέσο με την εξής φράση: «Οι χώρες που δίνουν στην μητέρα την εξέχουσα θέση που της αξίζει, εργάζονται για το ίδιο τους το μεγαλείο».

Το αίτημα της έγινε αποδεκτό και ο Ουίλσον το 1914 υπέγραψε διακήρυξη που όριζε ότι η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι η γιορτή της μητέρας. Μέχρι και σήμερα γιορτάζεται σε 46 χώρες σε όλο τον κόσμο όχι όμως πάντα με ίδια ημερομηνία ή έθιμα.

3.Σε ορισμένες χώρες οι μητέρες γιορτάζουν διαφορετική μέρα

Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής.

4.Σε ορισμένους πολιτισμούς η γιορτή της μητέρας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης γιορτής προς τιμήν των γυναικών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Αιθιοπίας, όπου η ημέρα της μητέρας γιορτάζεται στο πλαίσιο του του τριήμερου φεστιβάλ Antrosht, που τιμά τις γυναίκες και διοργανώνεται στο τέλος της φθινοπωρινής περιόδου.

Τριήμερους γιορτασμούς έχουν και στη Σερβία. Εκεί η ημέρα της μητέρας γιορτάζεται τον Δεκέμβριο σε μια από τις τρεις συνεχόμενες Κυριακές του μήνα που γιορτάζουν όλη την οικογένεια, μητέρες, πατέρες, παιδιά.

5.Στη Μεγάλη Βρετανία, τη γιορτή της μητέρας αποστέλλονται περίπου τριάντα εκατομμύρια ευχητήριες κάρτες

Αυτός ο αριθμός μπορεί να φαντάζει εξωφρενικός και όμως είναι αλήθεια. Τριάντα εκατομμύρια κάρτες αποστέλλονται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά για τη γιορτή της μητέρας.

6.Αυτή τη μέρα στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνονται οι μεγαλύτερες πωλήσεις λουλουδιών

Τα λουλούδια ανέκαθεν είναι ένα συμβολικό δώρο, ιδανικό για κάθε περίσταση. Ωστόσο στη Μεγάλη Βρετανία, την ημέρα της γιορτής της μητέρας οι πωλήσεις λουλουδιών σημειώνουν αύξηση κατά 70% σε σύγκριση με άλλες γιορτές του χρόνου.

7.Εθιμοτυπικά τα γαρίφαλα είναι τα λουλούδια που συνδέονται περισσότερο με τη Γιορτή της Μητέρας

Αν και δεν συνηθίζουμε στην Ελλάδα να προσφέρουμε μια ανθοδέσμη αποκλειστικά και μόνο με αυτά, τα γαρίφαλα είναι τα επίσημα λουλούδια για τη γιορτή της μητέρας.

Ο λόγος είναι επειδή ήταν τα αγαπημένα της μητέρας της Άνν Τζάρβις, ιδρύτριας της ξεχωριστής αυτής γιορτής.

Επίσης στην Ιαπωνία τα γαρίφαλα είναι αυτά που παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν τη δύναμη των μητέρων, που είναι ιδιαίτερα σεβαστά πρόσωπα στον ιαπωνικό πολιτισμό.

8.Στις ΗΠΑ οι κάτοικοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο τριάντα ένα δισεκατομμύριο δολάριο την ημέρα της γιορτής της μητέρας.

Το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ για τη γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, καθώς δαπανήθηκαν πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορα δώρα, από λουλούδια, μέχρι κοσμήματα, εστιατόρια, και ευχητήριες κάρτες.

9.Η γιορτή της μητέρας δίνει αφορμή να τιμήσουμε όλες τις μητρικές φιγούρες στη ζωή μας.

Για τον περισσότερο κόσμο δεν γιορτάζουν μόνο όσες είναι βιολογικές μητέρες, αλλά όλες οι γυναίκες, (γιαγιάδες, θείες, αδερφές, κοκ)  που αποτελούν μητρικές φιγούρες.

10.Τι θέλουν οι μαμάδες περισσότερο αυτή τη μέρα

Σύμφωνα με έρευνα του «RetailMeNot», αυτό που θέλουν περισσότερο οι μαμάδες για τη γιορτή της μητέρας είναι να δειπνήσουν με την οικογένειά τους. Προτιμούν να αφιερώσουν τη μέρα στους αγαπημένους τους και δεν εστιάζουν τόσο στα υλικά αγαθά, όπως ένα ακριβό δώρο.

πηγή: spirossoulis.com