29 Μαΐου, 2022

Συνάντηση Φον Ντερ Λάιεν – Ντράγκι: Στο επίκεντρο ενέργεια και επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το ζήτημα της ενέργειας είναι από τα βασικά ζητήματα συζήτησης μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντάγκι, οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τους Ρώσους στην ενέργεια και προσέθεσε ότι αύριο αναμένονται προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Μίλησε επίσης για διαφοροποίηση του τρόπου εφοδιασμού, μακριά από τη Ρωσία, αλλά από «αξιόπιστους προμηθευτές».
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ενέργειας, για παράδειγμα μέσα από την ανακαίνιση των κτιρίων. Επιπροσθέτως, επισήμανε την προστασία των καταναλωτών και σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία «ασπίδας» στους πιο ευάλωτους κατανωλωτές και επιχειρήσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι με τον Μάριο Ντράγκι θα συζητηθεί επίσης ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν «κενά» στα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί.

 O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι "η Ουκρανία ειναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ιταλία θα συνεχίσει να την στηρίζει".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την ουσιαστική δράση της.

"Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της και σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων", πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σήμερα το βράδυ ο Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί, στην Ρώμη, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μαραβιέτσκι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ