Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο μύκητας Candida Auris, ο οποίος είναι ανθεκτικός στα φάρμακα και άκρως θανατηφόρος.
Μετά τον κορονοϊό, η ανθρωπότητα είναι μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κίνδυνο ο οποίος είναι και άκρως θανατηφόρος. Ο λόγος για τον μύκητα Candida Auris, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μπορεί να σκοτώσει 6 στους 10 ασθενείς!
«Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει», σημείωσε η κυρία Παγώνη στο ΜEGA.
«Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά», εξήγησε.
Άλιμος: Τροχαίο με λεωφορείο που έπεσε σε κολώνα του τραμ – Αναφορές για τραυματίες
«Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10», τόνισε κλείνοντας η κ. Παγώνη.
Τι επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για τη νέα παγκόσμια απειλή
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως το μικρόβιο «Candida Auris» βρίσκεται μόνο εντός των νοσοκομείων.
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, εξήγησε ότι «αυτό το μικρόβιο – μύκητας βρίσκεται μόνο στα νοσοκομεία. Αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Βλέπουμε μια αύξηση στην αντοχή στα αντιβιοτικά και το συγκεκριμένο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε τους μύκητες».
Όπως λέει ο κ. Ζαούτης, έχει ξεκινήσει μια «συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.
«Σε γενικές γραμμές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνουν την θνητότητα και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας», ανέφερε.
Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
«Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών», κατέληξε.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ., της ΟΠΟΤΤΕ
Θεσσαλονίκη: Πανδαισία γεύσεων και μελωδιών στο κλείσιμο της 44ης έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» (vid)
Γήρανση και δημόσια οικονομικά: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να γεράσουμε; «Οι εύκολες ημέρες έχουν τελειώσει»