22 Νοεμβρίου, 2024

Στο ΣτΕ το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Με τα έδρανα των εκπροσώπων του δημοσίου κενά συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που στρέφονται κατά της απόφασης επιβολής προστίμου 100 ευρώ το μήνα, στους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους για τον κορονοιό 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταθέσουν σχετικό φάκελο με στοιχεία για το θέμα, όπως έκανε γνωστό η εισηγήτρια των υποθέσεων σύμβουλος Επικρατείας, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη. Αντίθετα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που εκπροσωπεί το Δημόσιο, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρήσει μόνο με δήλωση παράστασης, μια δυνατότητα που προβλέπεται δικονομικά.

Οι παράγοντες της δίκης συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο έκδοσης προδικαστικής απόφασης και όχι οριστικής με την πλευρά των προσφυγόντων να αντιδρά χαρακτηρίζοντας προσβλητική για το ΣτΕ την απουσία των μελών του ΝΣΚ που επιχειρεί, όπως είπαν, «να κερδίσει χρόνο». Μάλιστα, εξέφρασαν τη θέση πως στην περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων θα ανοίξει ο δρόμος για να χρεώνουν τα νοσήλια σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι συνήγοροι των προσφευγόντων, μεταξύ των οποίων είναι δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ένας γιατρός κι ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., χαρακτήρισαν το επίμαχο πρόστιμο αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ). Επιπλέον, έκαναν λόγο για «ρατσιστικό μέτρο», «ωμό και ανήθικο εκβιασμό» καθώς , όπως είπαν, τέθηκε το δίλημμα στους ανεμβολίαστους πολίτες «εμβόλιο ή μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται σε συνταξιούχους των 300 ευρώ».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους το επόμενο διάστημα.

 

news