5 Νοεμβρίου, 2024

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα: Ας πάρουμε μερικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας

Σενάρια στα τουρκικά ΜΜΕ για εισβολή σε ελληνικά νησιά -«Ας πάρουμε μερικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας»

Κλιμακώνοται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική της για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει στον παραλογισμό λέγοντας ότι «θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, παραχωρήθηκαν με τον όρο του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης. Παραβιάζει τον όρο αυτό και εμείς φέρνουμε στην ατζέντα το θέμα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Εμείς στείλαμε στον ΟΗΕ δύο επιστολές. Πως αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους. Οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση.»

Απειλές για… αλλαγή συνόρων
Μάλιστα, απειλεί με «αλλαγή συνόρων» αν η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά.

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν σενάρια για εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

«Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας και των ΗΠΑ», είπε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι στο CNN Turk.

Την συζήτηση ξεκίνησε ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά
«Μήπως η Ελλάδα γίνεται η πολιτεία των ΗΠΑ; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ που εκτελείται μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βάσεις και ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ‘’ποιον θέλουν να απειλήσουν  με τόσες βάσεις που χτίζουν’’.»

Ο αναλυτής τότε είπε: «Ίσως  να μην έχουν υπολογίσει κάτι. Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δυο νησιά εδώ και να πει πως ᾽᾽εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα᾽᾽, τότε να ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον στην εσωτερική πολιτική θα πει πως ᾽᾽δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσεις την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά.

Θα παραμείνει ο Ερντογάν στις λεκτικές προκλήσεις;
Παρά λοιπόν τις προκλητικές δηλώσεις αναλυτών, υπουργών αλλά και του ίδιου του Ερντογάν, η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει ο Ερντογάν στο επίπεδο των λεκτικών επιθέσεων και να μη μεταφέρει την ένταση στο πεδίο.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμά, η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σημειώνεται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη συγκυρία, ενώ πλέον έχει καταστεί σαφές προς τον Ερντογάν ότι, αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία έντασης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Συμμαχία.

Υπό τις συνθήκες, ωστόσο, που διαμορφώνονται στην Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα το προσεχές διάστημα, αν λάβει υπόψιν κιόλας ότι οι εμπρηστικές και προσβλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων παραπέμπουν πια σε γλώσσα… πεζοδρομίου.

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα – Ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο
 

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,.
Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με την Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ, είδε ότι με το ουκρανικό ζήτημα ξαναείναι χρήσιμη στη Δύση και προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Έχει ανοίξει μία βεντάλια διεκδικήσεων από όλους. Οι Τούρκοι διεκδικούν θαλάσσιες ζώνες, στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει ο φόβος ότι με μία καλή ή κακή ηγεσία, να έχουμε μία σοβαρή περιπέτεια με τους Τούρκους. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο. Ο Ερντογάν οδεύει σε εκλογές πληγωμένος, η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ίσως προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κλίμα ες βάρος του. Έχει αποτύχει την εξωτερική πολιτική και ψάχνει διεξόδους. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να μπλέξουν μία τρίτη χώρα, για παράδειγμα την  Λιβύη, και να στείλουν ως Λιβύη και όχι ως Τουρκία, ένα ερευνητικό σκάφος στην  περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου, το οποίο επικαλύπτει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο», ανέφερε αρχικά.

Ο Γιώργος Τρικοίλης, ψαράς από την ακριτική Τέλενδο, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την στάση των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες ψαράδες.

Εδώ είμαστε ήσυχα, καθημερινά ωστόσο αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Οι Τούρκοι ενοχλούν συνέχεια τους ψαράδες, τους κλέβουν τα ψάρια, τους κόβουν τα παραγάδια, κουνάνε τα καΐκια. Το Λιμενικό μας βοηθάει συνέχεια αλλά τα σκάφη των Τούρκων είναι πολύ πιο μεγάλα από των ψαράδων μας», επεσήμανε.

«Ο Σόλτς θα είναι αύριο στην Ελλάδα, και πρόκειται να κάνει μία δήλωση υπέρ της Ελλάδος. Το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος θα κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδος, αυτό δείχνει μία ανάκη να στείλει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, κάτι που επί σειρά ετών δεν είχε κάνει η κ. Μέρκελ. Αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι πρέπει να βγουν από την ζώνη ουδετερότητας», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

madata.gr