20 Απριλίου, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Εντοπίζονται ζωντανοί ακόμα και δέκα μέρες μετά το φονικό χτύπημα

Λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί στα χαλάσματα από τον σεισμό στην Τουρκία, καθώς 10 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν οι θερμοκρασίες είναι πολικές. 

Παρόλα αυτά, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τη διάσωση μιας μητέρας με τα δυο της παιδιά 228 ώρες μετά τον σεισμό, μιας γυναίκας 74 ετών που άντεξε 226 ολόκληρες ώρες κάτω από τα συντρίμμια, αλλά και μιας γυναίκας 42 ετών που ανασύρθηκε ζωντανή 222 ώρες μετά.

Επιζώντες παρά τα προγνωστικά

Βγαίνουν περπατώντας από τα χαλάσματα, πρώτα ο Μουχαρέμ, κατόπιν η σύζυγός του η Χινταγιέτ. Πίσω από τα χειροκροτήματα κρύβεται ένα δράμα, ένας μαραθώνιος επιβίωσης 202 ωρών.

Από το νοσοκομείο, ο Μουχαρέμ περιγράφει πώς σκοτώθηκαν από τον σεισμό τα δύο από τα τρία παιδιά τους και προσπαθούσαν να κρατήσουν στη ζωή το τρίτο, βρέφος 6 μηνών.

«Προσπαθήσαμε να πιούμε τα ούρα μας με ένα κουτάλι του φαγητού, τα αφήσαμε να κρυώσουν, όμως δεν μπορούσαμε να τα πιούμε και τα φτύσαμε. Προσπαθούσα να ξεδιψάσω το γιο μου Μοχάμεντ με το σάλιο μου. Είχε κοπεί το γάλα της γυναίκας μου. Την πέμπτη μέρα, ο Μοχάμεντ δεν άντεξε. Άκουσα τον σφυγμό του, την καρδιά του. Έσβησε στις 06.00 το πρωί, πέθανε όπως τα δυο αδέλφια του νωρίτερα».

Την έβδομη ημέρα τράβηξε ένα τούβλο και έτρεξε νερό. Ήταν από το χιόνι που έλιωσε, λέει. Μετά βρήκαν ένα βαζάκι βαζελίνη, δοκίμασαν να κόψουν την πείνα τους, κόλλησε στο στόμα τους. Την ένατη ημέρα ήλθε η σωτηρία.

Όμως και τη δέκατη ημέρα από τον σεισμό, τα συνεργεία εξακολουθούν να βγάζουν επιζώντες.

Μετά από 228 ολόκληρες ώρες, σώθηκε στο Χατάι μια μητέρα με δύο παιδιά.

«Είναι η δέκατη ημέρα. Μετά από 228 ώρες απεγκλώβισαν μια γυναίκα μαζί με τα δύο παιδιά της. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Αυτές οι εικόνες φτάνουν σε εμάς. Το μόνο που ξέρω είναι τα θαύματα συνεχίζονται».

Στο Καχραμανμαράς, 226 ώρες στα ερείπια, άντεξε μια γυναίκα 74 ετών.

Η μικρή Μπιρτσέ σώθηκε σαν από θαύμα. Έπεσε από τον πέμπτο όροφο, έσπασε τα ποδαράκια της. Η μητέρα της και η μεγάλη αδελφή της σώθηκαν, όχι όμως η μεσαία.

«Όταν έγινε ο σεισμός φώναξα τα παιδιά μου και δε μου απάντησε κανένα. Δεν ήθελα να βγω ζωντανή».

Στο Καχραμανμαράς η 42χρονη Μελικέ σώθηκε μετά από 222 ώρες.

«Περιμένουμε ένα νέο θαύμα. Μετά από 202 ώρες σώθηκε η Μελικέ Ιμάμογλου. Είναι θαύμα και βρίσκεται στα χέρια των διασωστών και των νοσηλευτών. Αυτήν την στιγμή την έβγαλαν από τα συντρίμμια».

Όλες αυτές οι διασώσεις που γίνονται μπροστά στην κάμερα και μεταδίδονται απευθείας σε όλη την Τουρκία και τον κόσμο, δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους κάτω από τα ερείπια και πάνε κόντρα στην απόφαση των Αρχών που έβαλαν ήδη μπρος τις μπουλντόζες, γκρεμίζοντας ετοιμόρροπα κτίρια και απομακρύνοντας τα μπάζα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα ερείπια προηγουμένως ελέγχονται για τυχόν επιζώντες, ακόμα και ομάδες ξένων διασωστών εκφράζουν οργή και αποτροπιασμό για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Εδώ είναι η κόρη μου. Σας παρακαλώ», γράφει το σημείωμα στα ερείπια από έναν πατέρα, που ελπίζει σε ένα θαύμα ή έστω σε μια αξιοπρεπή ταφή.

πηγή: MEGA TV