18 Νοεμβρίου, 2024

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 2.600 οι νεκροί, μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους

Μεγαλώνει συνεχώς η μαύρη λίστα των θυμάτων. Αγωνία για τις επόμενες ώρες στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς, καθώς δίνεται μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για τους εγκλωβισμένους.

Ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία αυξάνεται, καθώς χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.

Εικόνες καταστροφής και απόλυτου χάους επικρατούν στην Τουρκία και τη Συρία, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια των χιλιάδων πεσμένων κτιρίων που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν. 

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και στις δύο χώρες διαρκώς αυξάνεται.

Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

105 μετασεισμοί, χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας AFAD, Γιουνούς Σεζέρ, έχουν καταγραφεί συνολικά 105 μετασεισμοί. 

Συνολικά 9.698 άνθρωποι επανδρώνουν τα κλιμάκια έρευνας και διάσωσης που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι που θα επηρεάσει τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου της Τουρκίας. 

Η Τουρκία δημιουργεί «διάδρομο αεροπορικής βοήθειας»
Μετά τον σεισμό, δημιουργήθηκε ένας «διάδρομος αεροπορικής βοήθειας» από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. «Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε γιατρούς, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στη ζώνη του σεισμού», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Συρία: Ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα
Ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα συνθέτουν την εικόνα και στη βόρεια Συρία, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν ήδη αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

Οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε «πολικές» θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές. Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς» περιγράφει κάτοικος της Αφρίν.

ΠΟΥ: Θα αυξηθούν οι απώλειες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν ο χειρότερος που έχει πλήξει την Τουρκία αυτό τον αιώνα. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε άλλη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά» δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για καταστάσεις επείγουσας ανάγκης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εχουν καταρρεύσει πολλά κτίρια και αυτό θα αυξηθεί περισσότερο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού».

Ο Μπρέναν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ενισχύει το προσωπικό του στην πόλη Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, επίκεντρο του σεισμού, και εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίζονται από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό.

«Είναι πιο δύσκολο για τις ομάδες διάσωσης να πάνε εκεί για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους» δήλωσε. «Κτίρια που ίσως υπέστησαν κάποιες ζημιές, αλλά παραμένουν λειτουργικά, μπορεί να δεχθούν νέο πλήγμα και μπορεί να καταρρεύσουν».

Η Συρία, που ήδη είναι αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με ανθρωπιστική κρίση, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έξαρση της χολέρας, βρέθηκε στην «τέλεια καταιγίδα» μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με τον Μπρέναν. «Ο συνδυασμός όλων αυτών των κρίσεων οδηγεί σε τεράστια δεινά» δήλωσε.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους
O καταστροφικός σεισμός είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Αδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ.

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Οπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία η οποία μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία από τον σεισμό, που έγινε στις 04:17 τα χαράματα (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.

 Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες
Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά μόνο τις πιτζάμες τους μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε ότι έως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια» δήλωσε μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ.

Kάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, έχει εν μέρει  καταρρεύσει. Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Εκκληση για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Προσφορά στήριξης
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στις πληγείσες περιοχές:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί 10 ομάδες έρευνας και διάσωσης. Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς είπε ότι το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτακτης Ανάγκης 24/7 της Ε.Ε. ήταν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus για να βοηθήσει τους πρώτους διασώστες που εργάζονται στο πεδίο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι το δίκτυο των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί για την παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους πιο ευάλωτους που επλήγησαν από τον σεισμό.

ΕΛΛΑΔΑ: Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της χώρας στην Τουρκία. Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ισπανικές ομάδες αστικής διάσωσης ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τουρκία, δήλωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας και άλλων υπηρεσιών συντονίζονταν για να στείλουν τα πληρώματα αμέσως στην Τουρκία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το Λονδίνο θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια αν χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να στείλει υποστήριξη. «Είμαστε αυτή τη στιγμή κοντά στον φίλο τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια».

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Πολωνία θα στείλει ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 76 πυροσβέστες και οκτώ σκύλους διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης.

ΙΝΔΙΑ: Η Ινδία ανακοίνωσε την άμεση αποστολή συνεργείων διάσωσης και ιατρικών ομάδων καθώς και υλικού βοήθειας στην Τουρκία, μετά τον σεισμό που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους. «Αποφασίστηκε πως συνεργεία έρευνας και διάσωσης της εθνικής δύναμης επέμβασης σε περιπτώσεις καταστροφής (NDRF) και ιατρικές ομάδες καθώς και εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης θα σταλούν αμέσως σε συντονισμό» με την Τουρκία, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΑΪΒΑΝ: Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν είπε πως έχει μια ομάδα 130 ατόμων, μαζί με πέντε σκύλους αναζήτησης και 13 τόνους βοήθειας, έτοιμη να μεταβεί στην Τουρκία, και αναμένει απάντηση από την Αγκυρα για την προσφορά.

ΡΩΣΙΑ: Το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι δύο αεροσκάφη IL-76 με 100 διασώστες είναι έτοιμα να μεταβούν στην Τουρκία εάν χρειαστεί. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και τη Συρία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα υποστηρίζουν τον συριακό στρατό, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους προέδρους και των δύο χωρών και προσφέροντας υποστήριξη.

ΙΣΡΑΗΛ: Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι όλες οι αρχές έχουν λάβει οδηγίες να κάνουν άμεσες προετοιμασίες για την παροχή ιατρικής βοήθειας, έρευνας και διάσωσης.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι 45 χώρες έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Πηγές Guardian, Anadolu, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

madata.gr