16 Οκτωβρίου, 2024

Σήμερα η ημερίδα “Όσ(σ)α δεν παίρνει ο χρόνος…” στο Αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 ετών από την ανακαίνιση του Ι.Ν. των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας της Δημοτικής Ενότητας Βερτίσκου του Δήμου Λαγκαδά, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Όσ(σ)α δεν παίρνει ο χρόνος…», σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

 
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας (09:30-11:00), έπειτα από τις προσφωνήσεις των διοργανωτών, θα παρουσιαστούν σε τέσσερις ανακοινώσεις στοιχεία σχετικά με το προχριστιανικό παρελθόν της περιοχής, καθώς επίσης με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Όσσας κατά τους νεότερους χρόνους.
 
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας (12:00-13:00) θα εκφωνηθούν τέσσερις ανακοινώσεις από την προϊσταμένη και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, που θα αφορούν στο πολιτιστικό απόθεμα και στις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης στην ιστορία και στα κειμήλια των δύο ναών της Όσσας, αφιερωμένων στους Ταξιάρχες και στην τοπική νεομάρτυρα Αγία Κυράννα.