19 Απριλίου, 2024

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα: Είστε ψεύτης, έχετε στοιχεία;

Ακραία σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος ζήτησε να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επεισοδιακό τέλος είχε η σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα απαντήσει κατά την τριτολογία του όμως ο κ. Τσίπρας επέμεινε ζητώντας απάντηση εκείνη την ώρα. Άφησε μάλιστα το βήμα ζητώντας απάντηση αλλά και το δικαίωμα να επανέλθει.

Στην αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει την κοινοβουλευτική παράδοση της τριτολογίας του Πρωθυπουργού με την οποία κλείνουν οι συζητήσεις και τον κ. Τσίπρα να επικαλείται τον Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον στη συζήτηση των νομοσχεδίων οι αρχηγοί τοποθετούνται όποτε το ζητήσουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως ψεύτη επειδή υποστήριξε ότι το Predator  λειτουργούσε στο γραφείο του. «Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Έχετε στοιχεία; Καθόμουν σε υπολογιστή και άκουγα τον Φλώρο; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από που το ξέρετε;» είπε ο Πρωθυπουργός και αποχώρησε από την αίθουσα μέσα σε πανδαιμόνιο.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας προέβη στην εξής δήλωση: «Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας της συζήτησης και την αποχώρηση του Πρωθυπουργού. Του έθεσα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει αν παρακολουθείτο ο αρχηγός των ΕΔ από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Αφορά στον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως να φοβήθηκε επειδή του έθεσα ζήτημα παραίτησης. Η εικόνα τη αποχώρησης του Πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθούν για πάντα όπως και όσα διέπραξε κατά της δημοκρατίας». 

Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για το ποιος θα κλείσει τη συζήτηση – Η παρέμβαση Τασούλα
 
Ακραία σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για το ποιος θα κλείσει τη συζήτηση στη Βουλη – Ο πρωθυπουργός αποχώρησε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΖΑ. «Η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί»

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή στη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε υψηλούς τόνους συνοδεύτηκε από αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης του κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. O κ. Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα ασφάλειας της χώρας ενώ στη συνέχεια κατέβηκε από το βήμα πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του προκειμένου να λάβει απάντηση.

Οι επίμαχοι διάλογοι
«Πείτε μου αν τον παρακολουθούσατε, ναι ή όχι;», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι δεν ξέρω ή όχι η απάντησή σας; Απαντήστε. Αφορά την ασφάλεια της χώρας. Απαντήστε κύριε Μητσοτάκη!», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια διέκοψε την τοποθέτησή του, κατέβηκε από το βήμα και πήγε στα έδρανα όπου κάθονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Διέκοψα την τοποθέτησή μου για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τασούλα να απαντά, πως «δεν μπορείτε να επιβάλετε πότε θα απαντήσει».

«Είναι μια διαδικασία νομοσχεδίου και ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί όποτε θέλει να πάρει το λόγο. Δεν είναι ερώτηση μια από αυτές τις 5 στην ώρα του πρωθυπουργού που δεν ήρθε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει. Είναι κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όταν το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα και αποδέχθηκα το αίτημά του να κατέβω από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο ανάλογα με την απάντηση είναι δικό μου θέμα», ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μην μπλέκουμε τη Βουλή σε πολιτικό ανταγωνισμό. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 109 φορές, εάν εσείς μιλήσετε 107 φορές. (…) Δεν γίνεται να απαντήσει με το ζόρι όποτε το θέλετε εσείς», ανταπάντησε σε σφοδρό ύφος ο κ. Τασούλας. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ:«Τι φοβάστε;» με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά: «Φοβάμαι τον κορονοϊό».

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Έχετε στοιχεία; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από πόυ το ξέρετε αυτό; Πήγατε στον κ Ντογιάκο προσκομίστε στοιχεία, αποδείξεις;» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ερευνήσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της ΝΔ, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα[…] Η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο, θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά κι εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις θα δράσει αναλόγως». «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου διότι αυτό πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας» τόνισε ακόμα. «Γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή αν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί» είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».
 

Νέα παρέμβαση Τσίπρα: Η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί
«Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου. Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, να απαντήσει αν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την εθνική ασφάλεια. Δεν έδωσε απάντηση. Ίσως να το έκανε επειδή του είπα να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί αν ψεύδεται. Η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί για πάντα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

madata.gr