5 Νοεμβρίου, 2024

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης η κεντρική ομιλία της Ευγενίας Τσατσάκη (pics,vid)

Την κεντρική της ομιλία πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη «Για την Κρήτη μας, Συνεχίζουμε» κ. Ευγενία Τσατσάκη.

Η κεντρική ομιλία, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Galaxy, στο Ηράκλειο. Το παρών έδωσαν συγγενείς, φίλοι και υποστηρικτές της Ευγενίας Τσατσάκη, με την συγκίνηση να είναι διάχυτη. Την εκδήλωση, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: Ο εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κ. Μπάμπης Φραγκιαδάκης ο οποίος μετέφερε το μήνυμα και τις ευχές του Υπουργού.

Ο  Βουλευτής Ν.Ηρακλείου, κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μέλος της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης κ. Βαγγέλης Γκλάκας, καθώς επίσης και ο Επιχειρηματίας-Ιδιοκτήτης της εταιρείας Minoan Fruits, κ. Νίκος Γιαννιδάκης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και παράλληλα αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο και στην δυναμική προσωπικότητα της Ευγενίας Τσατσάκη, συνοδεύοντας το λόγο τους με τις εγκάρδιες ευχές τους για μια θετική έκβαση στον αγώνα που δίνει όλο αυτό το διάστημα για την εκλογή της.

Οι ευχές από καρδιάς για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές τις 8ης Οκτωβρίου όσων παραβρέθηκαν πλημμυρίζοντας την αίθουσα, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και έδωσαν περισσότερο θάρρος  και ψυχική δύναμη στην υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλο με την παράταξη του Σταύρου Αρναουτάκη «Για την Κρήτη μας, Συνεχίζουμε» κ. Ευγενία Τσατσάκη να συνεχίσει να μάχεται για μια Κρήτη που μας αξίζει «με Όραμα για τον Άνθρωπο και τις Αξίες του».

Δείτε το Βίντεο:’
youtu.be/ClFsRtmp24c

Ακολουθεί η ομιλία της κ. Τσατσάκη:

Φίλοι και συμμαχητές, φίλες και συμμαχήτριες,

Έναν έναν ξεχωριστά και όλους μαζί σας καλωσορίζω σε αυτόν τον καθαρό, έντιμο και δίκαιο αγώνα. Καθαρός, επειδή τα όπλα μου είναι η αλήθεια, η υπομονή με επιμονή και το θάρρος με ανθρωπιά. Έντιμος, επειδή σέβομαι και αναγνωρίζω τους συνυποψηφίους μου, μιας και όλοι κληθήκαμε από τον Σταύρο για να υπηρετήσουμε όλους εσάς, για να φτάσουμε την Κρήτη, εκεί που της αξίζει. Δίκαιος, επειδή μάχομαι χρόνια τώρα για όλα εκείνα που δικαίως σας πνίγουν, για όλα εκείνα που αδίκως μας μικραίνουν ως ανθρώπους.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα που βάλλονται κάθε μέρα, στους πολίτες που απογοητεύονται, στους μικρούς και τους μεγάλους, στη μεσαία επιχειρηματικότητα, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, στους ανθρώπους του πολιτισμού, σε εκείνους της βιοπάλης, στους αποκλεισμένους, είτε λόγω διαφορετικότητας, είτε λόγω κινητικών προβλημάτων, σας απαντώ πως η λύση είναι μια: ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ σημαίνει νοιάζομαι το διπλανό μου, με νοιάζει αν βλάπτεται, με νοιάζει αν αδικείται. Σήμερα αυτός, αύριο εγώ. Αν υποχωρήσει το «εγώ» και προσχωρήσει στο «εμείς», τότε ναι γίνονται θαύματα. Ανθρωπισμός και ιστορική μνήμη είναι, όχι μόνο όταν μνημονεύουμε τους ήρωες και τους πεσόντες μας, που κάθε σπίτι έχει εδώ στην Κρήτη. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ σημαίνει να αποδιώξουμε την αδιαφορία και την αδράνεια από πάνω μας όλοι ανεξαιρέτως και να αποδειχτούμε άξιοι συνεχιστές της μνήμης τους.

Στη μνήμη τους ξεδιψά η συλλογική μνήμη, δεν εξαντλείται όμως μόνο εκεί. Η συλλογική μνήμη θρέφεται από τους αγώνες για την ελευθερία, από τη διαφύλαξη των ιστορικών μνημείων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Κι αν αυτό μέχρι τώρα φαντάζει ακατόρθωτο, γίνεται κατορθωτό. Πως; Ενώνοντας δυνάμεις, καλώντας φορείς, θεσμούς, πολιτευτές, ενοχλώντας διαρκώς με καίριες παρεμβάσεις το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χάραξη του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, ορεινής πεζοπορίας που ξεκινά από την Ισπανία και έρχεται στην Ελλάδα, μέσω της Κρήτης δυτικά από τα Χανιά, φθάνοντας ως το Λασίθι για να καταλήξει στην Κύπρο. Στη διαδρομή του Ε4 που διαπερνά απ’ άκρη σ’ άκρη την Κρήτη και βρίσκεται στον κεντρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, μπορεί να ανασάνει και να ανθίσει η ενδοχώρα. Εδώ μπορεί να συμπεριληφθεί ο αγροδιατροφικός πολιτισμός, η οικοτεχνία, η χειροτεχνία, τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε επιμέρους διαδρομές που θα κουμπώσουν στο Ε4. Ο διεθνής επισκέπτης και ο ντόπιος, θα έχουν ισχυρό ερέθισμα να επισκεφτούν τις διαδρομές αυτές, να γευτούν τις ντόπιες γεύσεις, να μείνουν και να μυηθούν στον κρητικό πολιτισμό. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αν τα μνημεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι δε γίνονται επισκέψιμοι ή δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτούς, τότε τι νόημα έχει να μιλάμε για συλλογική μνήμη και πολιτισμό;

Τι νόημα έχει να μιλάμε για πολιτισμό, όταν από τα Αστερούσια όρη μέχρι το κάμπο της Μεσαράς το δίκαιο αίτημα των αγροτών και όλων μας είναι το νερό και η οδοποιία; Μια πρόταση θα ήταν η δημιουργία μικρών φραγμάτων με μικρότερο κόστος και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γίνεται; Γίνεται. Με εσάς όλους μαζί, με τους δήμους, την Περιφέρεια και τα ευήκοα ώτα των κυβερνώντων. Όπως τις μελέτες που έχουν εγκριθεί του φράγματος Μαγαρικαρίου και Πηγαιδακιών στο δήμο Φαιστού, όπως τον εμπλουτισμό του φράγματος Φανερωμένης από τον Πλατύ ποταμό.

Στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων, μπορούν να γίνουν τουλάχιστον 15 μικρά φράγματα στην ήδη χαραγμένη φυσική γεωμορφολογία του τόπου, να «πιάσουμε» τα νερά που χάνονται στις νότιες παραλίες μας. Στα αιτήματα που ακούω από τα Καπετανιανά μέχρι τα Χουστουλιανά, τις ιδιαίτερες πατρίδες μου, ζητάτε όλοι σας την άμεση ολοκλήρωση των μεγάλων φραγμάτων, όπως αυτό της Πλακιώτισσας όπως και να γίνουν συμπληρωματικές μελέτες για τις περιοχές που μένουν απέξω, επειδή όπως λέτε χαρακτηριστικά «ο 3ος μεγαλύτερος κάμπος της αγοράς καταστρέφεται». Επείγουσα λύση είναι και η ενιαία διαχείριση του νερού. Στην αύξηση συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, στην καθυστέρηση καταβολών των αποζημιώσεων, η απάντηση είναι ο εθνικός σχεδιασμός για γεωγραφικές ζώνες καλλιέργειας και για αλλαγή ποικιλίας όπου χρειάζεται.

Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να υλοποιήσουν τη γνώση επί αγροτικών ζητημάτων. Φέτος, στην έξαρση του περονόσπορου, με απόφαση του Περιφερειαρχη συστήθηκε ομάδα εργασίας. Μένει να δούμε τα συμπεράσματα αυτής της ομάδας εργασίας να υλοποιούνται και να πιέσουμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση. Στον κρητικό αγροδιατροφικό πολιτισμό υπάρχει μια 4πλή έλικα ανάπτυξης που οφείλουμε να υποστηρίξουμε: α) η αγορά β) η ακαδημία να στελεχωθεί ερευνητικά και τεχνολογικά γ) να γνωρίζουμε τη θέση της εκάστοτε κυβέρνησης και να υποστηρίζουμε δ) την ίδια τη κοινωνία, αφού οι άνθρωποι είναι οι συντονιστές του τουριστικού προϊόντος. Τα εργαλεία διαχείρισης αυτού του πολιτισμικού κεφαλαίου που λέγεται αγροδιατροφικός πολιτισμός, κάλλιστα μπορούν να περιλαμβάνουν και την 7η τέχνη και τελικώς θα πρέπει να μας απασχολεί η εμπειρία του επισκέπτη από την άυλη πολιτισμική κληρονομιά, αφού μετά τον πρωτογενή τομέα, ο τουρισμός είναι ο 2ος πυλώνας της εγχώριας οικονομίας. Για να είναι αειφόρο αυτό το διατροφικό πρότυπο χρειάζεται να συνδεθεί με το τοπικό αναπτυξιακό μοντέλο. Όταν το 95 με 98% των αγροδιατροφικών προϊόντων που μπαίνει στα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι εισαγόμενα από την Τουρκία και την Ολλανδία, έχουμε χρέος ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση να πιέσουμε το κεντρικό κράτος ώστε να αλλάξει αυτή η αναλογία.

Μιλώντας για βιώσιμο τουρισμό, μπορούμε να υλοποιήσουμε την εφαρμοσμένη αρχαιολογία και την εμπλοκή του ντόπιου πληθυσμού ανά τόπους. Η δημιουργία του αρχαιολογικού τοπίου σε κάθε μέρος του νομού μας, η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων ως ανοικτά προς το κοινό μουσεία, μπορούν μόνο θετικά να προσφέρουν, τονώνοντας την ενδοχώρα, τα αστικά κέντρα και το τουριστικό προϊόν.  

Συνεχίζω να σας μιλώ για πολιτισμό, για τον Άνθρωπο και τις αξίες του δε σταμάτησα να το κάνω τόση ώρα και αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει τα καλοκαίρια μας και οι χειμώνες μας να μυρίζουν θάνατο; Γιατί να γίνει μια απεχθής συνήθεια, σε κάθε καταιγίδα, σε κάθε φωτιά να θρηνούμε ανθρώπους; Καίγεται η Μεσαρά αυτές τις μέρες…Τι κάνουμε για όλα αυτά κυρία Ευγενία; Εύλογα θα ρωτήσετε. Απαιτούμε κεντρικό σχεδιασμό, επιμένουμε, παραμένουμε όλοι μαζί και διεκδικούμε, συνεχίζουμε να χτυπάμε πόρτες που δεν ανοίγουν. Τους καλούμε όλους σε διαβούλευση: βουλευτές, υπουργούς, πολιτευτές, θεσμούς, φορείς, απαιτούμε από τον Σταύρο και την Ευγενία να μπαίνουν μπροστά, να παίρνουν πρωτοβουλίες. Έτσι κάνει ο Σταύρος τόσα χρόνια, έτσι κερδίζονται οι αγώνες.

Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε ορθώνοντας το ανάστημά μας, παρατάσσοντας τη δύναμή μας. Στα κόμματα και στα χρώματα και στις διαχωριστικές γραμμές έχω να αντιπαρατάξω την κρητική ψυχή, τσι μπιστεμένους και τσι μπιστικούς, τσ’ ανθρώπους που δεν είναι ενάντιοι στην ανθρωπιά και στο φιλότιμο. Στο φιλότιμο που δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς, σε καμιά άλλη γλώσσα γιατί κουβαλάει την καρδιά του κρητικού, δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται, αντρώνεται μόνο στσι ψυχωμένους. Συμπορεύομαι με τον Σταύρο και αγωνίζομαι μαζί σας, δίπλα σας σε αυτόν τον ωραίο αγώνα. Μπέτι με μπέτι, όπως λέει ο φίλος μου ο Γιάννης, δίχως να ψευτίζω όπως με συμβουλεύει ο φίλος μου ο Μιχάλης, κι ας μη ξέρω τη δύναμή μου, όπως λέει ο Μιχάλης ο Μανιάς. Όλους σας ακούω φίλους και ειδικούς, γνωστούς και αγνώστους και όλους σας θέλω σε αυτό το δίκαιο και καθαρό αγώνα.

Στους δίκαιους και συχνά άνισους αγώνες που δίνει η γυναίκα, η εργαζόμενη σύζυγος, η μάνα που γέννησε και η μάνα που δε γέννησε, η νοικοκυρά, η γυναίκα της μονογονεϊκής οικογένειας, όλες εμείς που παλεύουμε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας, που προσπαθούμε να ισορροπήσουμε στην καθημερινότητά μας, σας λέω ότι είμαι εδώ για εσάς. Είμαι εδώ και σας ακούω, επειδή είμαι μια από εσάς. Σας νιώθω. Το σύνταγμα των Ελλήνων με το άρθρο 21, παράγραφος 1, κάνει ειδική μνεία «για τη μητρότητα και την παιδική ηλικία, που τελούν υπό την προστασία του κράτους». Κι αυτό αποτελεί ισχυρό έναυσμα για να διεκδικούμε συνεχώς το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Στους αποκλεισμένους λόγω προσβασιμότητας, έχω να εξομολογηθώ τα εξής: μπήκα στα παπούτσια τους εν μέρει, όταν προσπάθησα να κινηθώ με το καρότσι έχοντας μέσα τη μικρή μου. Μια πόλη εχθρική προς τέτοιου είδους αμαξίδια. Κι εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό και δημοτικό. Οι αποκλεισμένοι πρέπει να αποκτήσουν τη δική τους φωνή.   

Στους Ρομά που είναι Έλληνες πολίτες και διεκδικούν χρόνια τώρα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, διάλυση του γκέτο και κοινωνική διασπορά, δηλώνω συμπαραστάτης τους στο δίκαιο αίτημά τους για δημόσια διαβούλευση όλων των αρμοδίων εμπλεκομένων, προς επίλυση των προβλημάτων τους.

Απόψε εδώ όλοι μαζί υπογράφουμε νοερά ένα άυλο συμβόλαιο για την ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ. Ένα συμβόλαιο με ανοικτή ημερομηνία λήξεως που είναι στο χέρι σας να την αποφασίσετε. Δική σας είμαι μόνο αν το λέει η καρδιά σας, δικοί μου δεν ξέρω αν θα γίνετε. Είστε άπιαστοι, επειδή η δύναμη είναι όλη δική σας και στο χέρι σας. Κι όταν λέτε αυτός είναι δυνατός άνθρωπος, από μόνος του δεν είναι. Είναι δυνατός, επειδή έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την καρδιά σας. Του έχετε δώσει τη δική σας δύναμη.

Απόψε στέκομαι μπροστά σας με όλη την αλήθεια μου και την προσωπική μου δύναμη και σας θέλω συνοδοιπόρους στις μάχες που δίνονται κάθε μέρα με επίκεντρο τον Άνθρωπο, στον πόλεμο που μαίνεται. Να αντιστέκεστε στην απανθρωπιά, να παίρνετε θέση στα μικρά και στα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, να μη δειλιάτε, να μη σκύβετε σε ότι αφορά τον Άνθρωπο και τις αξίες του. Ο πόνος είναι πλούτος, μην τον αφήνετε να σας κυριεύει, χρησιμοποιήστε τον ως προσωπικό κεφάλαιο, ο φόβος είναι συναίσθημα δεν είναι κυρίαρχος. Διαφυλάξτε την ανθρωπιά σας και υπερασπιστείτε τα δίκαια αιτήματά σας. Με τον Σταύρο Αρναουτάκη συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αύριο προσφέροντας στο σήμερα για την Κρήτη μας.

 

Καλό μας αγώνα!