26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρέθυμνο: Ο Δήμος παρουσίασε τα έργα που υλοποίησε στο πλαίσιο του Προγράμματος “InHeritage στην Αγία Νάπα

Στην τελική εκδήλωση του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός – InHeritage» και την τεχνική συνάντηση του εταιρικού σχήματος, που πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Νάπα της Κύπρου, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνης.
Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε η υλοποίηση των δράσεων των Κύπριων εταίρων του έργου δηλαδή των Δήμων Αγίας Νάπας και Σωτήρας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκε η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου κ. Βασιλική Κασσιανίδου, εισηγήσεις έκαναν:
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, επισημαίνοντας ότι η προσβασιμότητα και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Αγίας Νάπας. Αναφερόμενος στο έργο, πρόσθεσε ότι στάθηκε αφορμή συνεργασίας των εταίρων, αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του αστικού χώρου, με νέες προτεραιότητες και όραμα.
Ο Δήμαρχος Σωτήρας κ. Γιώργος Τάκκας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου στο Δήμο του και ευχήθηκε μια νέα μελλοντική, εξίσου αποδοτική, συνεργασία του Εταιρικού Σχήματος.
Η Λειτουργός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Νάπας κ. Μελίνα Γιωργαλλή παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Αγία Νάπας ενώ τα παραδοτέα του έργου για τον Δήμο Σωτήρας ανέλυσε η κ. Αίμιλη Ζάρτηλα.
Για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, μίλησε εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης, ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης, ο οποίος αφού μετέφερε στοςυ εταίρους το θερμό χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γιώργη Μαρινάκη, παρουσίασε τα παραδοτέα του Δήμου Ρεθύμνης.
Σε αυτά περιλαμβάνονται αξιόλογες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου όπως είναι η ανακαίνιση του παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων, η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού (ηλεκτρονικό, έπιπλα, διαδραστικό εξοπλισμό και εξοπλισμό προβολής) για την μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο, η προμήθεια ενός ηλεκτρικού οχήματος για την εξυπηρέτηση και μετακίνηση ατόμων με προβλήματα κίνησης στη Φορτέτζα καθώς επίσης και η προμήθεια- τοποθέτηση σε εμβληματικά σημεία του Δήμου 25 δίγλωσσων ενημερωτικών πινακίδων για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Τέλος η κ. Κωνσταντία Κωνσταντίνου Λειτουργός Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, με την τοποθέτηση της παρότρυνε τους εταίρους να συνεχίσουν να συνεργάζονται συστηματικά στο πλαίσιο της επερχόμενης προκήρυξης Ελλάδα-Κύπρος αλλά και σε άλλα συγχρηματοδούμενα προγράμματα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε το Μουσικό Σχήμα «Μελωδίτες» της Σχολής Τυφλών του Αγίου Βαρνάβα, το οποίο εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους και απέσπασε το θερμό τους χειροκρότημα.
Εξάλλου, στην τεχνική συνάντηση του εταιρικού σχήματος, που έγινε την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023 στα γραφεία του Δήμου Αγίας Νάπας και η οποία ήταν και η τελευταία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του κλεισίματος του έργου ενώ σε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Χρίστο Ζαννέττου αμέσως μετά, τέθηκε στο τραπέζι συζήτησης η κατάθεση προς χρηματοδότηση νέων προτάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός – In Heritage» έχει προϋπολογισμό 1.200,810 €, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο προϋπολογισμός για τον Δήμο Ρεθύμνης ο οποίος είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου ανέρχεται σε 510.800€.
Ανάλογη εκδήλωση, προγραμματίζεται να γίνει στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο του 2023.