15 Ιουλίου, 2024

Ψηφίστηκαν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη Ηρακλείου παρά τις αντιδράσεις (vid)

Υπερψηφίστηκε τελικά στη συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για τα Δημοτικά Τέλη όπως και για τα τέλη Κοινόχρηστων χώρων.

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις και πυροδότησε το κλίμα στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως το θέμα έκλεισε, με την υπερψήφιση της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής για μεσοσταθμική αύξηση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα, αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και αυτοαπασχολούμενων της πόλης άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αύξηση των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκούσαν τα εργατικά Σωματεία που κατήγγειλαν ότι είναι ανορθόδοξο να γίνουν αυξήσεις των τελών όταν υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν δει μισό έργο οδοποιίας. Όπως είπαν η κοινωνία δεν αντέχει άλλες οικονομικές πιέσεις, και τις αυξήσεις αυτές να χρεωθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις τις Τράπεζες και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Δείτε το βίντεο:

Σε δήλωσή του μιλώντας για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Αγριμανάκης είπε: «είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τον διάλογο μέσα στο Σώμα και να αποσαφηνίσουμε κάθε πτυχή αυτής της πρότασης. Ύστερα και από την ουσιαστική διαβούλευση που έγινε, η οποία είχε ένα γόνιμο διάλογο κατά τον οποίο πάρθηκαν αποφάσεις στηριζόμενες και στην άλλη άποψη, δημιουργήσαμε αυτή τη νέα πρόταση προσαρμοσμένη και στα δεδομένα της εποχής και σε σχέση με την βιωσιμότητα των οικονομικών του δήμου και της ανταποδοτικότητας που χρειάζεται να έχει στην κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι βάλαμε το πλαίσιο για ένα δικαιότερο σύστημα. Άλλωστε όπως έχουμε πει το 2024, είναι η χρονιά γέφυρα προκειμένου να πάμε στο 2025 με ακόμα δικαιότερο σύστημα».

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μ. Καραμαλάκης τόνισε ότι καταψηφίζει και τις δύο εισηγήσεις των αυξήσεων των τελών διότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών δεν επιτρέπει αυξήσεις ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Δ. Δουλουφάκης ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά των αυξήσεων που είναι η εύκολη λύση για τη δημοτική Αρχή για να μην διεκδικήσει από την κυβέρνηση και να χρεώνουν νέα χαράτσια στους πολίτες.

Η απόφαση στηρίχθηκε στις προτάσεις της δημοτικής Αρχής και υπερψηφίστηκαν από τους 28 δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων Αλέξη Καλοκαιρινού και Μαρίας Καναβάκη.

Με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για αύξηση των δημοτικών τελών, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
"Με την πρόταση της νέας δημοτικής αρχής του κ. Καλοκαιρινού για τα δημοτικά τέλη, που ψηφίστηκε στο χθεσινό ΔΣ με τη στήριξη και του συνδυασμού της πρώην αντιδημάρχου οικονομικών κ. Καναβάκη, επιβεβαιώνεται ότι σε συνέχεια της προηγούμενης του κ Λαμπρινού, έρχεται να φορτώσει επιπλέον βάρη στους δημότες. Αιτία των αυξήσεων παραδέχονται ότι είναι η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και καταφεύγουν στο επιπλέον χαράτσωμα των δημοτών του Ηρακλείου. Ουσιαστική συμφωνία, παρά την όποια ψήφο έδωσαν τελικά, υπάρχει και από τον συνδυασμό του κ. Καραμαλάκη και της κ. Καναβάκη -η οποία μάλιστα δήλωσε ότι «οι αυξήσεις αυτές έπρεπε να έχουν γίνει σταδιακά, νωρίτερα»- καθώς δεν αμφισβητούν τα ιερά και τα όσια της κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά (των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και των κατευθύνσεων της ΕΕ και φυσικά δεν έχουν καμία διάθεση πραγματικής διεκδίκησης για ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα μείνει μόνο στην καταψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια σε κάθε δημοτική αρχή και κυβέρνηση που θυσιάζει τον λαό για τα συμφέροντα μιας χούφτας εργολάβων και μεγάλων ομίλων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», στο πλάι των μαζικών φορέων της πόλης μας που έδωσαν δυναμικά το παρών στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, καταδικάζοντας την πολιτική τοπικού και κεντρικού κράτους που εξοντώνει το λαϊκό εισόδημα, διεκδικεί:

• Την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος και κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων που οι κυβερνήσεις έχουν μετακυλήσει στους δήμους. Την κατάργηση της οποιασδήποτε οικονομικής συμμετοχής των δημοτών σε παιδικούς σταθμούς (με «τροφεία») και σε δραστηριότητες αθλητισμού-πολιτισμού-καλλιτεχνικής παιδείας.

• Μείωση των τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και γενναία μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για τις οικογένειες με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ΑμΕΑ, ανέργων, πολύτεκνων, τρίτεκνων, μονογονεϊκών και ευπαθών οικογενειών.

• Αύξηση των δημοτικών τελών για εμπορικές χρήσεις όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, εμπορικά κέντρα, τράπεζες, μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, μεταφορικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών, βιομηχανίες και μεγάλες βιοτεχνίες και ανεξαρτήτως επιφάνειας τ.μ."