15 Ιουλίου, 2024

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι σε κατάληψη για να μην χαθεί το εξάμηνο

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων με τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Αντικείμενο συζήτησης, η διεξαγωγή των εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Για τα 160 περίπου τμήματα, που τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη, σε σύνολο 430, αποφασίστηκε η διενέργεια των εξετάσεων ψηφιακά. Η σχετική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί περίπου στις 16:30.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Φώτιο Μάρη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, «κατατέθηκε στον υπουργό η έντονη δυσαρέσκειά τους, εξαιτίας της στοχοποίησης του θεσμού των Πρυτάνεων από τα ΜΜΕ, από μέλη της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την εισαγγελική παρέμβαση. Ο υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά, αποκρίθηκε πως υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ Πρυτανικών Αρχών και υπουργείου Παιδείας, γεγονός που ισχύει φυσικά. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση που αυτή την ώρα συντάσσεται, υπάρχει «εποικοδομητικό κλίμα» μεταξύ Πρυτάνεων και υπουργείου Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, οι Σύγκλητοι θα κληθούν να ορίσουν όλα τα τεχνικά θέματα, τα οποία απαιτούνται, κυρίως σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων και προσωπικών δεδομένων. «Για τη σωστή προετοιμασία, μπορεί να χρειαστούμε και δύο ακόμη Συγκλήτους», είπε ο Πρόεδρος της Συνόδου.

«Από την πλευρά μας, με βάση την απόφαση των Συγκλήτων μας, προχωράμε σε όλα τα βήματα, που απαιτούνται για να ενεργοποιηθούν αυτά τα τεχνικά μέσα – μία ολόκληρη διαδικασία των τηλε-εξετάσεων, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο νόμο – έχοντας και τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας. Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά κανονικά στις 12 Φεβρουαρίου, εκτός κι αν γίνει τροποίηση από τα Τμήματα κατόπιν σχετικού αιτήματός τους. Το κάθε πανεπιστήμιο βγάζει τις αποφάσεις του, αναρτώνται στο Διαύγεια, και μετά βγαίνει και Διαπιστωτική Πράξη του Πρύτανη. Με αυτό τον τρόπο, δεν απαιτείται ΦΕΚ και επιταχύνονται οι διαδικασίες» πρόσθεσε.

Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας από την περίοδο του κορωνοϊού, θα στηρίξει το εγχείρημα ενώ για τις εξετάσεις σε εργαστηριακά μαθήματα, και πάλι είναι θέμα της κάθε Σχολής ξεχωριστά να εκδώσει τις κανονιστικές εγκυκλίους.

«Σε κάθε περίπτωση», αναφέρει ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, «είναι σαφές ότι πρόκειται για ”έκτακτες συνθήκες” και όχι για ”ανωτέρα βία”. Απαιτείται λίγος χρόνος για να ρυθμιστούν τα τεχνικά θέματα. Και στο διάστημα αυτό, θα προσαρμοστούν και όσοι διαφωνούν. Υπάρχει ένας ρυθμός αφομοίωσης, που πρέπει να γίνει σεβαστός – άλλοι θέλουν 5’ να το αποδεχθούν, άλλοι θέλουν δύο μέρες».

protothema.gr