22 Νοεμβρίου, 2024

Πως να αγκαλιάσεις το σώμα σου, ακόμη και αν δεν σου αρέσουν τα πάντα

«Η δυσαρέσκεια για το σώμα είναι μια εμπειρία που πολλοί άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς, νιώθουμε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, όπου έχουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για το σώμα μας».

Το να μην είσαι απόλυτα ερωτευμένη με το σώμα σου είναι σχεδόν ο κανόνας στις μέρες μας. Ακόμα και οι ψυχοθεραπευτές παραδέχονται ότι αυτός ο στόχος του να αγαπάμε κάθε μέρος του σώματός μας όλη την ώρα είναι λίγο μη ρεαλιστικός. Υπάρχουν όμως διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε ενεργά για να αναπτύξουμε μια πιο υγιή σχέση με το σώμα μας -και να ξέρουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

«Η δυσαρέσκεια για το σώμα είναι μια εμπειρία που πολλοί άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς, νιώθουμε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, όπου έχουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για το σώμα μας», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Pam Skop, L.M.H.C., ειδικός στις διατροφικές διαταραχές και ιδιοκτήτρια του EveryBody Psychotherapy NYC. «Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να είναι συγκεκριμένες για ορισμένα μέρη του σώματος ή γενικότερες γενικές σκέψεις γύρω από τις αντιληπτές ατέλειες».

Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χρησιμοποιώντας επτά απλά «hacks ευτυχίας»

Γιατί η δυσαρέσκεια για το σώμα είναι τόσο συχνή;

Η δυσαρέσκεια για το σώμα μπορεί να είναι οδυνηρή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά διαιωνίζουν τη σύγκριση με άλλους. Η ψυχοθεραπεύτρια Kim Hertz, L.C.S.W.-R στο NY Therapy Practice εξηγεί ότι η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι ένας τρόπος για τον εγκέφαλό μας να προσδιορίσει και να αναλύσει τη θέση μας στον κόσμο.

«Είναι ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε κοινωνικά σε σχέση με τους άλλους. Ωστόσο, εκεί που αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη ανάλυση γίνεται τοξική, είναι όταν αρχίζετε να υποθέτετε ότι οι influencers και οι διασημότητες τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς, λόγω του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζουν την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο. Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κατωτερότητας και ανασφάλειας».

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου καθώς σκρολάρουμε στους αγαπημένους μας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως σημειώνει η Skop, ο στόχος των αναρτήσεων πολλών brands και Influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι να τραβήξουν την προσοχή μας και να μας προκαλέσουν να αγοράσουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν. «Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα όπου αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν έτρωγα ή γυμναζόμουν όπως εκείνο το άτομο, τότε θα έμοιαζα με εκείνο και επιτέλους θα ήμουν ευτυχισμένη», λέει. Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη μια βασική πραγματικότητα: Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό χάρη στη γενετική και, εν μέρει, σε ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ΟΚ.

«Όταν βλέπουμε αναπαράσταση μόνο ενός τύπου σώματος, αυτό δημιουργεί την ιδέα ότι έτσι πρέπει να φαίνονται τα σώματα και ότι κάθε άλλο σώμα είναι λάθος», λέει ο Skop. «Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτή την ιδέα, η κυρίαρχη ιδέα εξακολουθεί να είναι ότι τα σώματα πρέπει να είναι είτε πολύ αδύνατα είτε πολύ μυώδη και ότι οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία».

Είναι τόσο εύκολο να υποκύψεις στις αφηγήσεις και τις εικόνες που σε «ταΐζουν» διαρκώς στο διαδίκτυο. Ωστόσο, υπάρχουν εφαρμόσιμοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αρχίσεις να αποδέχεσαι το σώμα σου από εδώ και πέρα.

Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας -με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Kate Middleton, είναι τόσο ελκυστικές

Τι είναι η αποδοχή του σώματος;

«Η αποδοχή του σώματος αναγνωρίζει και αγκαλιάζει τα σώματα όλων των σχημάτων, μεγεθών και τύπων» λέει η Hertz. «Είναι ενάντια στα κυρίαρχα και μη ρεαλιστικά πολιτιστικά πρότυπα για τα σώματα και την ομορφιά».

Ας δούμε τώρα τους τρόπους που μοιράζονται οι ειδικοί ως ενδυναμωτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια σχέση αποδοχής με το σώμα μας.

Κάνε μια εκκαθάριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η εκκαθάριση μπορεί να πάρει πολλές ερμηνείες και κάθε ειδικός προσφέρει μια διαφορετική πρόταση για το πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα πιο υγιές περιβάλλον για τον εαυτό σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Hertz ενθαρρύνει να μειώσεις εντελώς τον χρόνο που περνάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσεις τελείως την εφαρμογή. «Οι πελάτες μου που έχουν μειώσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και κατά 10% αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερη δυσαρέσκεια και ενασχόληση με το σώμα τους» λέει.

Η Roth-Goldberg συμφωνεί, λέγοντας ότι αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι ή συγκεκριμένοι λογαριασμοί που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας, πρέπει να τους διαγράψουμε από το feed μας. «Το να είμαστε συνειδητοποιημένοι σχετικά με το πώς αισθανόμαστε όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να σταματήσουμε να συγκρίνουμε το σώμα μας», λέει.

Περιόρισε τον χρόνο που περνάς μπροστά από έναν καθρέφτη

Η Skop ενθαρρύνει να θέτουμε όρια σχετικά με το πόσο συχνά (και για πόση ώρα) κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, ειδικά αν αυτό οδηγεί συχνά σε αυτοκριτική. «Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εστιάζοντας στο σώμα μας, τόσο πιο έντονα επηρεαζόμαστε από το πώς φαίνεται», λέει.

Συνεχίζει εξηγώντας ότι ο έλεγχος του σώματος στον καθρέφτη είναι συχνό φαινόμενο σε όσους πάσχουν από ορισμένες διατροφικές διαταραχές και σε όσους παλεύουν με την εικόνα του σώματος. «Όσο περισσότερο χρόνο περνούν κοιτάζοντας τον εαυτό τους, τόσο περισσότερο άγχος προκαλεί αυτό. Συνιστώ στους πελάτες να βάζουν καθρέφτες ολόσωμους πίσω από τις πόρτες των ντουλαπιών, ώστε να χρειάζεται να σκεφτούν για μια επιπλέον στιγμή πριν εμπλακούν σε αυτή τη συμπεριφορά».

Λέει επίσης στους πελάτες της να θέτουν χρονικά όρια για το πόση ώρα επιτρέπουν στον εαυτό τους να κοιτάζεται στον καθρέφτη.

Φόρεσε ρούχα που εφαρμόζουν καλά

Η Roth-Goldberg συνιστά να πετάξεις τα ρούχα που είναι πολύ μικρά. «Δωρίστε, ανακυκλώστε, πουλήστε, κάντε οτιδήποτε – αλλά, μην κρατάτε ρούχα που δεν σας ταιριάζουν. Είναι δύσκολο να αισθάνεστε άνετα όταν τα ρούχα είναι μικρά. Όταν νιώθουμε άβολα, δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις αρνητικές σκέψεις για το σώμα μας».

Η Skop συμφωνεί, προσθέτοντας ότι: «Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να κρατάτε αυτά τα αγαπημένα σας ζευγάρια τζιν με την ελπίδα ότι μπορεί να σας χωρέσουν μια μέρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σας βασανίζει στο μεταξύ και να σας κάνει να πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξετε το σώμα σας. Για πολλούς από τους πελάτες μου, το να ξεφορτωθούν εκείνο το τζιν μπορεί να είναι μια δύσκολη, αλλά απελευθερωτική εμπειρία, καθώς επιτρέπουν στο σώμα τους να νιώθει άνετα με νέα ρούχα που τους ταιριάζουν καλά», λέει.

Κάνε έναν υγιή διάλογο με τον εαυτό σου

Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. «Μια εμπειρία που συναντώ πολύ συχνά με τους πελάτες μου είναι ότι τους λείπει η αυτοσυμπόνια όταν ασχολούνται με τον εαυτό τους. Οι εσωτερικοί τους διάλογοι μπορεί να είναι γεμάτοι με αρνητικά σχόλια στον εαυτό τους για το σώμα τους» λέει η Scoop. «Όταν παρατηρείτε τις σκέψεις "φαίνομαι απαίσια" ή "μισώ το σώμα μου", προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: "Αντιλαμβάνομαι ότι περνάω δύσκολα με το σώμα μου σήμερα και αυτό είναι εντάξει, αλλά εξακολουθώ να αξίζω να τρώω και να φοράω ρούχα που μου ταιριάζουν, όπως κάνουν όλοι όσοι αγαπώ» προσθέτει η Skop.

Παράλειψε τις ασκήσεις που δεν σε ευχαριστούν

Όταν ασχολείσαι με σωματική δραστηριότητα που δεν σου αρέσει ιδιαίτερα, στέλνεις το μήνυμα ότι «πρέπει» να κάνεις κάτι για να υπάρξει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, επισημαίνει η Roth-Goldberg. «Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους ασκήσεων – κάντε μια λίστα με πράγματα που θέλατε να δοκιμάσετε. Αν είστε σε θέση να αφήσετε τις βασανιστικές σκέψεις και να γίνετε ένα με το σώμα σας ενώ εκτελείτε μια άσκηση, τότε η συγκεκριμένη άσκηση αξίζει να την έχετε στη ρουτίνα σας. Τώρα, αν περιμένετε με αγωνία να τελειώσει η προπόνηση, αυτή η μορφή κίνησης, απλά δεν είναι για εσάς».

queen.gr