Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.
Φυσικά όσο περνούν οι ώρες τόσο εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί κάποιος ζωντανός. Από τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο συγγενείς των αγνοουμένων.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο σκάφος επέβαιναν 750 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση. Στην Μαλακάσα μεταφέρονται οι επιζώντες.
Τους διακινητές αναζητούν οι Αρχές, ανάμεσα στους διασωθέντες. Οχτώ άτομα -όλοι Αιγύπτιοι- ανακρίνονται ως ύποπτοι, στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο, για τη μεταφορά.
Συγγενείς αναζητούν τους δικούς τους
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, με δάκρυα στα μάτια ρωτούν τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποιο ίχνος από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουν έρθει από την Κύπρο, από την Ολλανδία, από τη Γερμανία. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ενός ατόμου του Κάρεμ ο οποίος ήρθε από το Αμβούργο. Μέσα στο πλοίο επέβαινε η γυναίκα του, 21 ετών, και ο αδερφός της 19 ετών. Με δάκρυα στα μάτια ρωτούσε τους λιμενικούς αν υπάρχει κάποια ελπίδα για αυτούς, ενώ στον αντίποδα ο Ταρίκ, ο οποίος βρήκε σώους τους δύο συγγενείς του, δύο ξαδέρφια του τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Από χθες μέχρι και σήμερα (15/6) πάνω από 10 άτομα έχουν οδηγηθεί εδώ στο Κεντρικό Λιμεναρχείο στο πλαίσιο της προανάκρισης και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν 8 συλλήψεις. Έχουν «δεθεί» δηλαδή οι κατηγορίες για οκτώ άτομα και περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με ένα ένατο. Μετανάστες τους υποδεικνύουν ως μέλη του κυκλώματος των διακινητών. Οι λιμενικοί αλλά και οι γιατροί στα νοσοκομεία που συνομίλησαν με τους μετανάστες φέρεται να είπαν ότι έδινε ο καθένας από αυτούς από 4.000- 6.000 δολάρια για το ταξίδι της φρίκης. Μάλιστα φέρεται να ψάρευαν πελάτες μέσα από ένα σάιτ που είχαν στο Facebook και τους δελεάζουν ουσιαστικά με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
Μέλη του κυκλώματος έριξαν στο νερό μπουκαλάκια με νερό που τους είχε δώσει ένα εμπορικό πλοίο, σε μία προσπάθεια να τους εκβιάσουν για να μείνουν ήσυχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 78 σορών ήταν μόνο μία γυναίκα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.
Σε ετοιμότητα είναι το νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλεύονται 24 άτομα, απο τα 32 που είχαν έρθει αρχικά, από 16-49 ετών. Βελτιωμένη αισθητά η υγεία τους και το βράδυ ίσως να μετακινηθούν όλοι στη δομή στην Μαλακάσα.
Οι έρευνες δεν σταματούν. Στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας έφτασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex και ενημερώθηκε για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Π.Ε. Ηρακλείου: Ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί τη φετινή ελαιοκομική περίοδο
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που να μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού και να προσαρμόζεται άμεσα σε αυτές
Μητσοτάκης από Ναύπλιο: Μειώνουμε 12 φόρους το 2025, δίνουμε €2,1 δισ. για ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας