17 Νοεμβρίου, 2024

Πολυεθνική άσκηση με βολές Patriot στην Κρήτη

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που διαθέτουν αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. 

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Τουρκία, βλέποντας την άρνηση των ΗΠΑ για να την πουλήσει Patriot, στράφηκε προς την Ρωσία, απ’ όπου προμηθεύτηκε τους S-400.

Από την Πέμπτη 12 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση Αντιαεροπορικών Μονάδων PATRIOT (Multinational Tactical Firing 2020), στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

Στην άσκηση συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Ελλάδα και η Γερμανία καθώς και πληρώματα από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών βολών που εκτελέστηκαν από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 σύμφωνα με Νατοϊκό Σενάριο, τα οποία αξιολογήθηκαν από Πολυεθνική Ομάδα του SHAPE.

Η Ελλάδα διαθέτει 6 συστοιχίες Patriot, τις οποίες προμηθεύτηκε το 2003. Έχει την δυνατότητα να εντοπίσει έως 100 στόχους και να τους καταρρίψει σε απόσταση έως 170 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα μπορεί να καταρρίψει και βαλλιστικούς πυραύλους. Οι σάρισες της αεράμυνας χωρίζονται σε 6 συστοιχίες θωρακίζοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα από οποιαδήποτε απειλή. Η Τουρκία δεν διαθέτει κανένα τέτοιο σύστημα.

Όπως εξηγεί στο enikos.gr ο Αντιστράτηγος ε.α., Χρήστος Δρίβας «η αεράμυνα της Ελλάδας διαθέτει μερικά από τα κορυφαία συστήματα του πλανήτη, όπως οι Patriot, οι S-300, οι HAWK, τα TOR M1, OSA, ASRAD, Crotale και το «Βέλος». Να σημειωθεί ότι η Τουρκία παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες του ίδιου του Ερντογάν δεν κατάφερε να προμηθευτεί συστήματα Patriot. Το γνωστικό και επιχειρησιακό επίπεδο των αντιαεροπόρων στελεχών μας είναι από τα κορυφαία στο ΝΑΤΟ. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των συστημάτων αεράμυνας της χώρας εξασφαλίζεται μόνο μέσα από συνεχείς βολές και πάντα στο ανώτατο επίπεδο απαιτήσεων. Οι βολές στο ΠΒ Κρήτης αποτελούν το απαύγασμα της εκπαίδευσης των στελεχών μας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο έμπειρος απόστρατος αξιωματικός, οι νέες τεχνολογίες φέρνουν μεγάλες αλλαγές, από τις οποίες προκύπτουν νέες προκλήσεις για τα αντιαεροπορικά συστήματα: «Το πρόβλημα για τον αμυνόμενο είναι ότι οι απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί και εκτός από τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και πλέον περιλαμβάνουν και UAV (ένοπλα ή μη). Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αυτές οι νέες απειλές έχουν ωριμάσει και έχουν επιφέρει δομικές αλλαγές στην αντιαεροπορική άμυνα».

 

 

enikos.gr