8 Δεκεμβρίου, 2024

Πού παγιδεύεται το άγχος στο σώμα – Πώς μπορείτε να το απελευθερώσετε

Άγχος όλοι βιώνουμε σε εβδομαδιαία βάση, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ένας στους πέντε ανθρώπους , αισθάνεται άγχος περισσότερες μέρες το μήνα από ό,τι όχι – οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα έχετε νιώσει την πίεση της σύγχρονης ζωής.

Κάποιοι από εμάς έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι με το άγχος, με την έννοια ότι το αναγνωρίζουμε όταν συμβαίνει και μάλιστα αναγνωρίσουμε την ακολουθία των γεγονότων που συμβαίνουν:

ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται
η αναπνοή σας γίνεται πιο σύντομη
και οι ώμοι σας μετακινούνται προς τα αυτιά

Αλλά μόλις αυτό το επεισόδιο υποχωρήσει, επιστρέφετε στο φυσιολογικό, σωστά; Ίσως όχι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να κρατήσουμε το άγχος στο σώμα μας για εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μετά το γεγονός. Η κατακράτηση του άγχους από το σώμα ανάγεται στον εξελικτικό του σχεδιασμό.

Φαίνεται από προσωπική  μου εμπειρία ότι όταν αντιμετωπίζουμε αντιληπτές απειλές, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί την αντίδραση ‘μάχης ή φυγής’, πλημμυρίζοντας το σώμα με ορμόνες άγχους όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, τροφοδοτώντας τη συσσώρευση χρόνιου άγχους.” Αν και έχουμε αντικαταστήσει τα λιοντάρια και τις τίγρεις με μεγάλες ενέσεις ενέργειας, η αδυναμία μας να διαχειριστούμε το άγχος αρχίζει να εκδηλώνεται ως μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Πού ζει το άγχος στο σώμα

Στη μέση ενός επεισοδίου άγχους μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το στήθος μας σφίγγει και το κεφάλι μας πονάει καθώς η ροή του αίματος αυξάνεται προσωρινά, αλλά μπορεί να υπάρχουν πιο αδιόρατα συμπτώματα που τείνουμε να παραβλέπουμε. Το άγχος τείνει να συσσωρεύεται σε διάφορες βασικές περιοχές του σώματος.

Αυτές περιλαμβάνουν τον αυχένα, την πλάτη και τους ώμους όπου η μυϊκή ένταση από κακή στάση και συναισθηματικό άγχος οδηγεί σε πόνο και πονοκεφάλους.

Άλλες κοινές περιοχές περιλαμβάνουν τη γνάθο (λόγω σφιξίματος των δοντιών) και τους μυς των γοφών, που συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα μαζί.

Στη συνέχεια, το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, που είναι ευαίσθητα στις ορμόνες του άγχους και μπορούν να εμφανιστούν ως συμπτώματα όπως πόνοι στο στομάχι, δυσπεψία, φούσκωμα. Μια άλλη περιοχή είναι το κεφάλι, όπου οι πονοκέφαλοι έντασης και οι ημικρανίες συχνά συμβαίνουν λόγω μυϊκής έντασης και γνωστικής πίεσης, με αποτέλεσμα δυσκολία συγκέντρωσης, θολή σκέψη, θολή όραση και ίλιγγο. Τέλος, η περιοχή του στήθους και της καρδιάς επηρεάζεται πιο συχνά με συμπτώματα άγχους, παλμών, ρηχής αναπνοής και πόνου στο στήθος.”

Βεβαίως, μια καλή διάταση και ένα ζεστό μπάνιο μπορούν να κάνουν θαύματα για τη σωματική ένταση, αλλά αυτό που δεν λαμβάνουμε πάντα υπόψη είναι η συναισθηματική αντίδραση που μπορούμε να βιώσουμε από τη σωματική απελευθέρωση. Δεν είναι λόγω πόνου, αλλά λόγω των συναισθημάτων και του άγχους που έχουν κρατήσει στο σώμα.

Πώς να απελευθερώσετε το άγχος που έχει παγιδευτεί στο σώμα 

Ώρα για τα καλά νέα – υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να απελευθερωθεί από το σώμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ο προσδιορισμός της πηγής του άγχους είναι η μισή λύση και μπορεί να διαφέρει μεταξύ βραχυπρόθεσμων ανησυχιών και βαθύτερων ιστορικών τραυμάτων που μπορεί να έχουν αφεθεί να κακοφορμίσουν με τα χρόνια. Για τα τελευταία  θα αρχίζαμε από τα ποιο απλά  ένα μασάζ και η χειροπρακτική για να βοηθήσουν στην επούλωση και την ανακούφιση του νευρικού συστήματος.

Θα πρέπει η  κίνηση του σώματός σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απελευθέρωση του άγχους, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την άσκηση υψηλής αδρεναλίνης όταν είναι αγχωμένοι για να αυξήσουν τις ενδορφίνες, αλλά η κορτιζόλη μπορεί επίσης να αυξηθεί με αυτό. Αλλά και  η ήπια κίνηση με  γιόγκα ή το περπάτημα θα είναι πολύ πιο ευγενική για το νευρικό σας σύστημα και δεν θα προσθέσει επιπλέον άγχος στο σώμα σας.

Σημαντικό θα ήταν να γίνεται καταγραφή σκέψεων, να έχουμε  σωστή αναπνοή και να συμμετέχουμε σε καθημερινές πράξεις αυτοαγάπης,  επίσης να φέρεστε με την προσοχή  στο σώμα σας  και να αναγνωρίσετε πότε αρχίζει να συσσωρεύει  ένταση πριν γίνει πρόβλημα. Η Ζωή μας μπορεί να μας δείχνει  λίγα σημάδια επιβράδυνσης, αλλά η προτεραιοποίηση της ανάκαμψης από το άγχος μέσω  της αυτοφροντίδας θα μπορούσε να κάνει τη διαδρομή λίγο πιο ομαλή.

Γιατί όλοι πρέπει να μάθουμε πώς να αναπνέουμε σωστά

Η αναπνοή είναι το φυσιολογικότερο  πράγμα στον κόσμο: από την πρώτη τους ανάσα, τα μωρά αναπνέουν όπως προορίζεται από τη φύση, με τα πλευρά να επεκτείνονται και τον κορμό να ανεβαίνει και να κατεβαίνει – και συνεχίζουμε να αναπνέουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε, περίπου 20.000 φορές την ημέρα. Ωστόσο, ενώ η αναπνοή παραμένει ενστικτώδης, η ικανότητά μας να παίρνουμε τις καλύτερες αναπνοές μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Η καθημερινότητα υψηλής πίεσης, οι συναισθηματικές αναταραχές, η κακή στάση του σώματος και τα περιοριστικά ρούχα  όλα έχουν το τίμημά τους.

Οι θεραπευτές της  γνωστής ως breathwork τεχνικής  πιστεύουν ότι οι κακές τεχνικές αναπνοής που υιοθετούνται με την πάροδο του χρόνου είναι υπεύθυνες για την αύξηση του άγχους και του στρες, τη μείωση των επιπέδων ενέργειας και ακόμη και την επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις επιπτώσεις απλά μαθαίνοντας ξανά πώς να αναπνέουμε σωστά.

Πηγή: ethnos.gr