23 Απριλίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακτούν τα εδάφη τους γύρω από το Κίεβο οι Ουκρανοί

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα μια νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη. Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί συνεχίζουν να παίρνουν πίσω τα εδάφη τους γύρω από το Κίεβο με τους Ρώσους να υποχωρούν.
Οι μάχες στο Κίεβο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι Ουκρανοί καθημερινά ανακτούν τα εδάφη τους από τους Ρώσους οι οποίοι απομακρύνονται.

«Όπως βλέπετε ο εχθρός υποτίμησε τις δυνατότητες των Ουκρανών γύρω από το Κίεβο τουλάχιστουν.Εμείς συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τις πόλεις μας απομακρύνοντας ανθρώπους. Το πρώτο μας εγχείρημα είναι να αποκαταστήσουμε τη δημόσια τάξη και να εφοδιάσουμε τον κόσμο με νερό, φαγητό, ηλεκτρικό και επικοινωνίες» δήλωσε Ουκρανός στρατιώτης

O Bολοντομίρ Ζελένσκι πάντως προειδοποίησε ότι υπάρχουν νάρκες παντού και συνέστησε στον κόσμο να μην επιστρέψει ακόμα.

Ο πόνος και η θλίψη είναι ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των τραυματιών του νοσοκομείου στο Χάρκοβο.
Κάθε ασθενής έχει μία τρομακτική ιστορία να διηγηθεί..

«Τα παράθυρα άρχισαν να τρέμουν.Τότε είδα κάτι που έμοιαζε με τρύπες.Οι σφαίρες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια μας.Μύριζε μπαρούτι.Ούρλιαζα και γέμισε το στόμα μου μπαρούτι» δηλώνει κάτοικος του Χαρκόβου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας έχει δώσει τη θέση της σε ένα σεληνιακό τοπίο με καμμένα κτίρια και μεγάλους κρατήρες.

Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη κατάφεραν να απεγκλωβιστούν χθες περίπου 3 χιλιάδες άνθρωποι. Στα πρόσωπα τους διαγράφεται η απελπισία και η απόγνωση για τον εφιάλτη που δεν τελειώνει. Τεράστιος είναι ο αγώνας που δίνει και ο Ερυθρός Σταυρός για να προσεγγίσει τη δoκιμαζόμενη πόλη.

«Kανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάμε.Αυτό το Σαββατοκύριακο είχε προγραμματιστεί να ανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πολίτες από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί» αναφέρει μέλος του Ερυθρού Σταυρού.

Τσελίστας παίζει μπροστά από το γκρεμισμένο σπίτι του
Ραγίζει καρδιές η εικόνα του μουσικού που παίζει μπροστά σε ένα γκρεμισμένο κτίριο. Μέσα σε αυτό ήταν το διαμέρισμα του που έχει καταστραφεί εντελώς..

Πριν από 38 ημέρες μέσα στο σπίτι του είχε κρατήσει όλες τους τις αναμνήσεις.. Τώρα όλα χάθηκαν σαν να μην έζησε ποτέ.

 

megatv

madata.gr