29 Απριλίου, 2024

Πολεμικές συσκέψεις στο Ισραήλ: Πιέσεις Μπάιντεν, έτοιμο να ξαναχτυπήσει το Ιράν

Ισορροπία τρόμου – Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης αν απαντήσει το Ισραήλ.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινοβραδινή (13/04) επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας δεκάδες drones και πυραύλους.

Η επίθεση, βέβαια, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αναχαιτίστηκε κατά 99% με τη βοήθεια αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων. Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ενημέρωσε για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και είπε ότι περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκαν.

Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι η αεροπορική βάση Νεβατίμ χτυπήθηκε, αλλά «οι δυνατότητές της δεν αμβλύνθηκαν». Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αλλά ένα 10χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από θραύσματα, πρόσθεσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι μερικές από τις εκτοξεύσεις ήταν από το Ιράκ και την Υεμένη – εκτός από το Ιράν. Συνέχισε λέγοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται και αεροσκάφη περιπολούν. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε τέλος ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ζυγίζει τα επόμενα βήματά του και πώς ενδεχομένως θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν αφού συνεδριάζει το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου της χώρας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκάλεσε συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου στο στρατιωτικό αρχηγείο Κιριάτ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Γραφείο του.

Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πρωθυπουργικό Γραφείο, σύμφωνα με τους Times of Israel, δείχνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάθεται μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον υπουργό Μπένι Γκαντζ, τον αρχηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Χέρτζλι Χάλεβι, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Ιράν: «Αν χρειαστεί, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας»

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Sky News, το Ιράν δηλώνει πως δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις «αμυντικές επιχειρήσεις» του εναντίον του Ισραήλ, όπως είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του «δεν θα διστάσει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της έναντι οποιασδήποτε νέας επίθεσης» και πρόσθεσε: «Η άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της έναντι οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως αναφέρει ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο το επικαλείται το Sky News. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θα θέσει υπό αμφισβήτηση την «ανεύθυνη στάση» τους, όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με τα αντίποινα της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στην περιπολία του εναέριου χώρου του χθες (13/04) το βράδυ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε αεροσκάφη στην Κύπρο στο πλαίσιο κοινής αποστολής κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το Ισραήλ.

Το τελεσίγραφο του Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το Axios και το CNN, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Μάλιστα, το Axios αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Από την πλευρά του, το CNN αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια αντεπίθεση.

Η προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ με φόντο το Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε, την Κυριακή (14/04), το Ισραήλ για μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός του σε περίπτωση που προβεί σε αντίποινα κατά της νυχτερινής επίθεσης της Τεχεράνης με μη επανδρωμένο αεροσκάφη και πυραύλους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει – επίσης – προειδοποιηθεί να μην υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική δράση.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων θα έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν αμερικανικές βάσεις.

Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων, των αξιωματούχων ή των πολιτών της.

Τα σημάδια που δεν δείχνουν άμεση ισραηλινή απάντηση

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον έχει μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει την Κυριακή (14/04). Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική, ήταν η συνομιλία του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ακόμα, ένα τρίτο θετικό σημάδι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/04), ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, που επικαλούνται οι New York Times, ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του». Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ, τις επόμενες ώρες και ημέρες, τα κέρδη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι, επίσης, πιθανό να διαλύσει τις μουρμούρες στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί η Ρωσία

Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. «Βασιζόμαστε στα περιφερειακά κράτη να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του.

Ακόμα, η Μόσχα εκφράζει «έντονη ανησυχία για την τελευταία επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή» και λέει ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι «η έλλειψη επίλυσης πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη ζώνη της παλαιστινιακής – ισραηλινής σύγκρουσης οδηγούσε σε αύξηση της αστάθειας».

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε, το Σάββατο (13/04), τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την «αποφασιστική καταδίκη» ενός φερόμενου ισραηλινού πλήγματος στη Συρία, νωρίτερα αυτό τον μήνα, που σκότωσε Ιρανούς στρατηγούς.

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν καταδικάσει τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον εξάμηνο πόλεμο στη Γάζα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Επισημαίνεται ότι η Μόσχα παραδοσιακά προσπαθεί να διατηρεί σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: iEidiseis.gr