19 Απριλίου, 2024

Πληγή για τον Πούτιν η νίκη Μακρόν – Πώς επηρεάζονται οι διεθνείς ισορροπίες

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Εμανουέλ Μακρόν, που έχει άλλους δύο μήνες μπροστά του για να αξιοποιήσει τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, ώστε να συσπειρώσει τη Γηραιά Ήπειρο απέναντι στον Πούτιν. 

Από το βράδυ της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και εξήντα χρόνια, (οι άλλοι δύο ήταν ο Μιτεράν και ο Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση». Το ερώτημα που κυριαρχεί από σήμερα στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να αποφύγει τη συγκατοίκηση.

Προς το παρόν πάντως, και ενώ οι διαβουλεύσεις στα πλαίσια των κομμάτων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές φουντώνουν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται και σκέφτεται. Γι’ αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτό ίσως συμβεί στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Στο εγγύς μέλλον θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και ότι όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφθεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του.

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές.

Από την άλλη, στον χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Πώς επηρεάζονται οι διεθνείς ισορροπίες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η νίκη του Μακρόν θα επηρεάσει τις διεθνείς ισορροπίες και πιο συγκεκριμένα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Σε χαλεπούς καιρούς οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν την ασφάλεια του μεσαίου χώρου παρά μια ακροδεξιά υποψήφια, που υποσχόταν να φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία και την κοινωνία και τη Γαλλία πιο κοντά στη Ρωσία. Αυτό που έκανε η Λεπέν για τους περισσότερους από τους οπαδούς της ήταν να δείξει ότι θα μπορούσε να είναι "προεδρική" σε μια χώρα, όπου δεν θα ήθελε να ζήσει με εκείνη στο τιμόνι η πλειοψηφία», αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία υπό την Λεπέν θα ακολουθούσε έναν δρόμο προσέγγισης με τη Ρωσία – παρία του ελεύθερου κόσμου – και εσωστρέφειας, ενώ θα επέβαλε απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και θα έστηνε δημοψηφίσματα με στόχο την αποδυνάμωση της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού προσπάθησε παράλληλα να δελεάσει τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μείωση των φόρων και κοινωνικές δαπάνες σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν υπό τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει αυτά τα σχέδιά της, όπως επεσήμανε ο Μακρόν.

Βερολίνο: Νίκη της Ευρώπης η εκλογή Μακρόν
Με ανακούφιση υποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία το Βερολίνο, με τον Όλαφ Σολτς να συγχαίρει πρώτος τον επανεκλεγέντα Μακρόν. Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για γαλλογερμανική φιλία.

  Ανακούφιση, ένα μεγάλο «Oυφ», όπως γράφει και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί σήμερα στο Βερολίνο μετά την επανεκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στη γαλλική Προεδρία.Tα κόμματα της συγκυβέρνησης και η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχάρησαν τον Γάλλο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για νίκη της Ευρώπης. Πρώτος ηγέτης  που συνεχάρη τηλεφωνικά τον Εμμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ήταν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Oι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ιδίως τώρα, που οι προκλήσεις τις οποίες θέτει ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος είναι μεγάλες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανακοίνωσε μάλιστα ότι επίκειται σύντομα συνάντηση Σολτς-Μακρόν.  Άλλωστε παραδοσιακά η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου είναι στο Βερολίνο- όπως και το αντίθετο.

«Νίκη της Ευρώπης»

«Είμαι ικανοποιημένος που η πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων υποστηρίζει την φιλοευρωπαϊκή σας πορεία. Η επανεκλογή σας αποτελεί καλά νέα και για εμάς τους Γερμανούς». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την επανεκλογή Μακρόν. «Μεγάλη νικήτρια είναι η Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των Φιλευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ για «νίκη της Ενωμένης Ευρώπης» έκανε λόγο και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς.

«Όλη η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία ανέπνευσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γλιτώσει από μια κρίσιμη δοκιμασία και οι γαλλογερμανικές σχέσεις θα γλιτώσουν από μια υπαρξιακή κρίση», ανέφερε από την πλευρά ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής. Μόνο ο Τίνο Χρουπάλα, επικεφαλής των εθνολαϊκιστών του AfD, συνεχάρη την Μαρίν Λεπέν για τη «σημαντική» αύξηση του ποσοστού της, αποκαλώντας τη νίκη Μακρόν «πλασματική».

Στο επίκεντρο του «γαλλογερμανικού άξονα» το Ουκρανικό

Η επόμενη ημέρα πάντως για τον παλαιό «γαλλογερμανικό άξονα» παραμένει δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, με πρώτο μέλημα του Μεγάρου Ηλυσίων και της καγκελαρίας να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, κοινού μετώπου κατά του Πούτιν, αλλά και η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Μένει επίσης να φανεί τι στάση θα κρατήσει τελικά η Γερμανία στο θέμα της αποστολής βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, την ώρα που η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή αντιαρματικών πυραύλων και υπερσύγχρονων πυροβόλων.

Πέρα όμως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχολιαστές στη Γερμανία στέκονται και σε ένα άλλο σημείο, που ενδέχεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις γαλλογερμανικές σχέσεις: το γεγονός ότι την επομένη των εκλογών η Γαλλία στο εσωτερικό της εμφανίζεται διχασμένη, με δύο στους πέντε Γάλλους να στηρίζουν την «ρετουσαρισμένη» ακδροδεξιά της Λεπέν.

Το μέλλον της γαλλικής προεδρίας στην μετά-Μακρόν εποχή  φαντάζει πάντως κατά πολλούς ήδη από τώρα δυσοίωνο, δεδομένου ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα το ανώτατο διάστημα παραμονής στην προεδρία είναι δύο πενταετείς θητείες. Για την ώρα η παραδοσιακή, νεογκωλική δεξιά εμφανίζεται κατακερματισμένη και οι Σοσιαλιστές αδύναμοι να ορθοποδήσουν. Ρυθμιστές του πολιτικού παιχνιδιού θα συνεχίσουν να είναι η Μαρίν Λεπέν, αλλά και ο Αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν, δεδομένα που θα πρέπει να συνεκτιμήσει μακροπρόθεσμα και το Βερολίνο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

 

madata.gr