28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι θα εισπράξουν νωρίτερα τις συντάξεις Μαΐου

Ανατροπές στον προγραμματισμό του ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου φέρνει ο επικείμενος εορτασμός του Πάσχα των Καθολικών και των τραπεζικών αργιών της ερχόμενης Παρασκευής 15 Απριλίου αλλά και της Μ. Δευτέρας 18 Απριλίου.

Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗΔΕΗ +7,37% που αντί για την Μ. Τρίτη, θα δουν τα χρήματά τους να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα έπρεπε να πληρωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Απριλίου όμως λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών τα διατραπεζικά συστήματα δεν θα λειτουργούν. Έτσι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα τους από την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Όμως για τους άλλους συνταξιούχους ισχύει το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ. Έτσι, στις 20 Απριλίου 2022 ημέρα Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9. Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

Πληρώνεται και η «επιταγή ακρίβειας»
 
Για την Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 20 με 21 Απριλίου προγραμματίζεται και η πληρωμή της «επιταγής ακρίβειας» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως δήλωσε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Έτσι, Μεγάλη Τετάρτη ή το αργότερο Μεγάλη Πέμπτη θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, 200 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕφΚΑ),

δ) συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Συνολικά, το κόστος για την επιταγή ακρίβειας είναι της τάξης των 324 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Στο ταμείο και οι ενταγμένοι στο Συν-Εργασία
Τέλος, στο… ταμείο θα πάνε αυτή την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τον Μάρτιο. Η καταβολή περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, για την εβδομάδα 11-15 Απριλίου.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η καταβολή ενίσχυσης στους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Μάρτιος 2022) και Δώρο Πάσχα για την περίοδο 1η Ιανουαρίου-31 Μαρτίου 2022, η καταβολή Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο 2022, καθώς και η αποζημίωση άδειας ειδικού σκοπού.

 

euro2day