19 Μαρτίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από 10 χρόνια στο Βατικανό

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, αν αισθανθεί ότι είναι πολύ κουρασμένος για να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ερωτηθείς από Ιταλούς δημοσιογράφους τι θα τον οδηγούσε στην παραίτηση, ο 86χρονος ποντίφικας μίλησε για «την εξουθένωση που σε κάνει να μην βλέπεις τα πράγματα ξεκάθαρα… για έλλειψης καθαρότητας όταν πρέπει να ξέρεις πώς να προσεγγίσεις καταστάσεις».

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε μάλιστα ότι «ντρέπεται λίγο» που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο.

«Είμαι γέρος, έχω λιγότερες φυσικές αντοχές. Το πρόβλημα στο γόνατο είναι φυσική ταπείνωση, παρόλο που η ανάρρωση πηγαίνει καλά», είπε ο Πάπας, ο οποίος πάντως τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει πως οι παπικές παραιτήσεις γίνονται σε εξαιρετικές περιστάσεις και ότι η παραίτηση «δεν είναι στην ατζέντα» του.

Ο Πάπας έχει δηλώσει ήδη από το καλοκαίρι ότι έχει υπογράψει μία επιστολή παραίτησης σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του. «Πρακτικά υπάρχει ήδη ο κανόνας. Την έχω υπογράψει. Αν για ιατρικούς λόγους δεν μπορώ να ασκήσω καθήκοντα, εδώ είναι η παραίτηση. Την έχετε», δήλωσε, αναφερόμενος σε επιστολή που έχει παραδώσει στον καρδινάλιο Μπερτόνε.

Οι νέες δηλώσεις που έκανε με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων στο τιμόνι του Βατικανού, έχουν πυροδοτήσει νέες φήμες ότι ίσως σύντομα αποφασίσει να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

Η αντιπολίτευση και η διαδοχή
Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι στο τιμόνι της καθολικής εκκλησίας από τον Μάρτιο του 2013 και την προσεχή Δευτέρα συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια αφότου ανέβηκε στον παπικό θρόνο.

Η ταπεινότητα του Πάπα Φραγκίσκου έχει κάνει εντύπωση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, καθώς επέλεξε να ζει σε ένα απλό διαμέρισμα και όχι στο χρυσό παλάτι του Βατικανού και έχει καθίσει στο ίδιο τραπέζι με άστεγους και πρώην φυλακισμένους. Όμως αυτές οι επιλογές έκαναν τους επικριτές του να τον κατηγορούν ότι εγκατέλειψε παραδόσεις αιώνων και υιοθέτησε έναν προσωπικό τρόπο που ξεπερνά τα ανεκτά όρια.

 
Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας αντιμετωπίζει μία ισχυρή αντιπολίτευση από το συντηρητικό κατεστημένο της Καθολικής εκκλησίας. Ήδη μάλιστα στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον διάδοχό του. «Δεν πρόκειται για ελιγμούς με βάση τα ονόματα, αλλά για την ιδεολογική πλατφόρμα του μελλοντικού Πάπα», δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 
Συμφέροντα αυτοκρατοριών πίσω από το πόλεμο στη Ουκρανία
Σε συνέντευξη στο ιταλο-ελβετικό κανάλι RSI, της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύονται στις εφημερίδες La Repubblica, La Stampa και Corriere della Sera, ο Πάπας αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε την άποψη ότι προκλήθηκε από τα συμφέροντα αρκετών αυτοκρατοριών. Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε «από αυτοκρατορικά συμφέροντα και όχι μόνο από την ρωσική αυτοκρατορία, αλλά και από άλλες αυτοκρατορίες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Πάπας δήλωσε έτοιμος να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να επιτευχθεί ειρήνευση. Αν και ο Πάπας έχει αρνηθεί ότι προσεγγίζει τις θέσεις του Πούτιν, κατά το παρελθόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ίσως κατά κάποιον τρόπο προκλήθηκε».

«Είμαι απλά αντίθετος στην απομείωση της περιπλοκότητας στη διάκριση μεταξύ καλού και κακού», απάντησε ο Πάπας όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει τον Πούτιν.

madata.gr