16 Ιουλίου, 2024

ΟΕΣΚ για μεταφορικό ισοδύναμο: Με επιστολή της σε Στυλιανίδη Χρήστο και Παπαθανάση Νίκο ζητά να διορθωθεί το λάθος

Νέα επιστολή στην οποία εκφράζει την αντίδραση του εμπορικού κόσμου για το μεταφορικό ισοδύναμο στη Κρήτη, απέστειλε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στυλιανίδη Χρήστο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανάση Νίκο, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητώντας όπως αναφέρει να διορθωθεί το λάθος.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΟΕΣΚ αναφέρει:

"Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Μετά από μεγάλη προσπάθεια όλων των κλάδων, του επιχειρείν και των φορέων του και για τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Κρήτης, η κυβέρνηση μερικώς έλυσε αυτό το πρόβλημα και συμπεριέλαβε και την κρητική οικονομία στις διαδικασίες του μεταφορικού ισοδύναμου.
Αυτή η εχθρική και άδικη αντιμετώπιση του νησιού της Κρήτης, δημιουργεί άνιση συμπεριφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
Εστω και με τους μισούς ΚΑΔ, η οικονομία της Κρήτης μπορούσε να συνεργάζεται πλέον με όλα τα νησιά της επικράτειας και την ηπειρωτική χώρα, προς όφελος όλων.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με τα τέσσερα επιμελητήρια του νησιού, στείλαμε κοινή επιστολή την 26-10-2023 με αρ.πρωτ. 10000 και ζητούσαμε, δικαιωματικά επιπλέον ΚΑΔ για μια πιο εύρυθμη συνεργασία των οικονομιών. Και αντ’ αυτού με την ΚΥΑ 4113.80-02/1501 29-12-2023, χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού δημιουργούνται πληθυσμιακά δεδομένα και συντριπτικές μειώσεις σε όλα τα στοιχεία και μάλιστα αναδρομικά για το έτος 2023.
Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο για την οικονομία της Κρήτης, αφού ουσιαστικά μένει εκτός του μεταφορικού ισοδύναμου, δημιουργώντας μεγάλα θέματα σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας του νησιού, σε σχέση με τα άλλα νησιά και θεωρούμε ότι κατάφωρα ευνοούνται οι μεγάλες εταιρείες της κέντρο κεντρικής οικονομίας, σε βάρος της Κρήτης. Το θεωρούμε απαράδεκτο και στοχευμένο.
Παρακαλούμε να διορθώσετε το λάθος".