21 Ιουνίου, 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: Θα ήταν ανεύθυνο να παρατήσω νωρίτερα τις αρμοδιότητες στο ΥΠΕΘΑ

Ο υποψήφιος πλέον στην Περιφέρεια Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μίλησε στην ΕΡΤ για τη διεκδίκηση της θέσης του περιφερειάρχη αλλά και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και τον αφορούν.

«Είναι ανάμεικτα τα αισθήματα και σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα, όπως και η χθεσινή, που επέλεξα να κάνω το τελευταίο μου ταξίδι στην Παναγιά και να αποστείλω το αποχαιρετιστήριο μήνυμα με φόντο τη Σμύρνη. Η Σμύρνη είναι για μένα κάτι σημαντικό. Η οικογένεια της μητέρας μου, γιαγιά μου ήρθε μωρό από τα παράλια εκεί, όπως και η χθεσινή επίσκεψή μου, την τελευταία που ήταν στη βάση των Καναντέρ στην Ελευσίνα, στους γενναίους μας πιλότους μας των Καναντέρ. Είναι εκείνοι που συνδύασαν αυτές τις δύο θητείες μου και στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν ένα όμορφο ταξίδι κυβερνητικό 4 χρόνια νομίζω δεν ήταν εύκολο», δήλωσε αρχικά.

Ο απελθών υφυπουργός επισήμανε με αφορμή τις τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές πως: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα, έχουμε κάνει άλματα στο κομμάτι που αφορά στην πολιτική προστασία. Η αλήθεια είναι όμως ότι η κλιματική κρίση τρέχει πιο γρήγορα από τις εξελίξεις. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν τέρμα σε αρρυθμίες που έχουν καταγραφεί, σε κάθε έτος και σε κάθε προσπάθεια διαχείρισης των πυρκαγιών».

Πρόσθεσε πως: «Αυτό νομίζω που χρειάζεται άμεσα είναι η πλήρης εφαρμογή του 46 62. Είναι ένας νόμος που δημιουργήσαμε, που πρέπει άμεσα να προχωρήσει για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί ξαφνικά με ένα μαγικό ραβδί να αλλάξει τα πάντα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει εξασφαλίσει 1,7 δισεκατομμύρια που είναι όλα όσα χρειαζόμαστε, 59 υποπρογράμματα που αφορούν στη χώρα και που αφορούν στο κομμάτι της διαχείρισης των κρίσεων. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι υπάρχουν και γραφειοκρατικές διαδικασίες και το κυριότερο είμαστε και “όμηροι”, κάποιων διεθνών εξελίξεων.

Για παράδειγμα προφανώς έχουμε προβλέψει και έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για τα καναντέρ, αλλά αν δεν ανοίξει η γραμμή των καναντέρ που είναι μια μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί η χώρα να είναι η μόνη που θα τα προμηθευτεί. Έχει γίνει προσπάθεια. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση και με τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Είναι ένα θέμα το οποίο θα ανοίξει».

Σχετικά με το ότι πολλές φορές η κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και τούμπαλιν, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Έχω σταθερές απόψεις πάνω σε αυτό. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Το ζήτημα είναι αυτά που ζητάμε από τους δήμους να μπορούν να υλοποιηθούν. Και δεν λέω μόνο για το κομμάτι των πυρκαγιών, εννοώ και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την κακοκαιρία και κάποια άλλα ζητήματα. Αυτές είναι χρόνιες παθογένειες. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχουμε κατακτήσει μέσα, εξοπλισμούς και διαδικασίες με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε προασπιστεί την ανθρώπινη ζωή. Σας λέω το 112, που ήταν η απόλυτη τομή, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα με αφορμή τα συνεχή 112 που εστάλησαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε: «Δεν μπορεί να αστειεύονται κάποιοι πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Η προτεραιότητα είναι μία και μοναδική. Είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία και προφανώς και το φυσικό περιβάλλον. Η προσπάθεια που έχει γίνει τεράστια και εκεί έξω υπάρχουν μαχητές που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι πυροσβέστες, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους μέσα σε αυτό».

Ο λόγος που δεν παραιτήθηκε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλίας
Απαντώντας στη δήλωση του κ. Σγουρού, ο οποίος δήλωσε ότι θα έπρεπε να έχετε παραιτηθεί νωρίτερα για να είναι υποψήφιος, απάντησε ότι: «Εγώ από την πρώτη στιγμή που μου ανατέθηκε, που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό, ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι στο τέλος του μήνα θα δώσω την παραίτησή μου. Για ποιον λόγο το δίνω στο τέλος του μήνα. Θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο να παρατήσω μια σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούσε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που άπτονται και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και του προγράμματος εξοπλισμών. Εγώ αυτές τις τρεις εβδομάδες δεν είχα κάποια προνομιακή διαχείριση.

Αυτές τις τρεις βδομάδες προσπαθούσα ταυτόχρονα να κάνω όσα ένας υποψήφιος περιφερειάρχης πρέπει να κάνει μέσα σε τρεις τέσσερις μήνες και ταυτόχρονα να κλείσει όλα τα μεγάλα ζητήματα που μου έχουν ανατεθεί, ώστε να μπορέσω να τα δρομολογήσω και να παραδώσω και στον κύριο Υπουργό και στον αγαπητό υφυπουργό εκείνους τους φακέλους με τα ορόσημα και τους οδικούς χάρτες που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ό, τι είπα, το έκανα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Επειδή όλοι γνωριζόμαστε, ξέρετε, εγώ έχω ένα αξιακό σύστημα το οποίο το πραγματεύονται και τα ζητήματα αξιοπρέπειας για μένα είναι πολύ σημαντικά το αν υπάρχει ασυμβίβαστο και θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος μέχρι και τη μέρα που – αν όλα πάνε καλά, ορκιστώ – μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Παράλληλα ανέφερε πως με τον Πρωθυπουργό: «Δεν το είχαμε συζητήσει. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Από κει και πέρα, στη ζωή μου έλεγα το μέλημά μου και ήταν το στοίχημά μου να είμαι χρήσιμος, αλλά κυρίως να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία».

Έχω μάθει να συνεργάζομαι με ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες

Όσο για το ότι στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν και στελέχη από διάφορους επαγγελματικούς χώρους αλλά και από διάφορους πολιτικούς χώρους, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Υπάρχει ένα κάλεσμα, μια πανστρατιά ανθρώπων που ο καθένας έχει το δικό του πεδίο γνώσεων και ταυτόχρονα έχει και το δικό του μεράκι και διάθεση να προσφέρει» και πρόσθεσε «έχω αφήσει την αυτοδιοικητική μου σφραγίδα. Δώδεκα χρόνια στο Δήμο Βύρωνα, άλλα οκτώ χρόνια σαν δημοτικός σύμβουλος και μετά στους περιφερειακος συμβούλος, έχω αποδείξει ότι μπορώ να κάνω μεγάλες υπερβάσεις. Υπερβάσεις που με μόνο γνώμονα όχι κάποια ιδιοτέλεια δική μου, αλλά το πώς θα υπηρετήσουμε τις κοινωνίες με τον καλύτερο τρόπο.

Ξέρετε, εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώμα και δεν επιζητούν κομματικές καλύψεις. Το έχω αποδείξει στην πράξη ότι μπορώ να συνεργαστώ και ταυτόχρονα είναι και μια κουλτούρα, αν θέλετε, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει “επιβάλει” στην ίδια την κοινωνία, το επιβάλλει μέσα σε εισαγωγικά. Έχω μάθει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές, διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά οι αγωνίες μας, οι ανησυχίες μας και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε προβλήματα παραμένει σταθερός».

«Συνεργάζομαι και με τον κύριο Πατούλη»

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως: «Συνεργάζομαι και με τον κύριο Πατούλη. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στην Αττική και νομίζω ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω στα όσα θετικά έχουν γίνει και ταυτόχρονα, αν υπήρχαν προβλήματα, αν υπήρχαν αρρυθμίες, παθογένειες, να μπορέσουμε να τις διορθώσουμε».

«Το ζήτημα των σκουπιδιών θα λυθεί οριστικά»
Τέλος εξήγησε πως το πρώτο ζήτημα που θέλει να λύσει είναι αυτό των σκουπιδιών. Όπως είπε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει το λεκανοπέδιο εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια. Δεν θέλω να απολογηθώ για τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος γραφειοκρατικού ή την όποια έλλειψη, θέλω να πιστεύω της βούλησης να γίνουν κάποια πράγματα.

Είμαι ένας άνθρωπος που στη ζωή μου για ότι δεσμεύτηκα, το υλοποίησα. Αδιαπραγμάτευτα. Για όλα όσα θα δεσμευτώ που αφορούν στις γειτονιές του λεκανοπεδίου θα είμαι ξεκάθαρος μέσα από ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα λέει τι θα κάνω, πότε θα το κάνω, πώς θα το χρηματοδοτήσεις. Και το βασικότερο είναι πότε θα ολοκληρωθεί. Την πενταετία αυτή, το ζήτημα των σκουπιδιών μέσα στην πρώτη τριετία, θα έχει λυθεί οριστικά και απαρέγκλιτα».

madata.gr