Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου διοργανώνει τον Αγώνα Δρόμου «ΔΡΗΡΕΙΟΣ 2023» την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 στη Νεάπολη Λασιθίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου και των τοπικών φορέων της Νεάπολης.
Ο ΔΡΗΡΕΙΟΣ Δρόμος 2023 έχει πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της φυσικής δραστηριότητας των πολιτών μέσα από μαζικές εκδηλώσεις αθλητικής δράσης, την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι» και την προώθηση των αξιών του τόπου της περιοχής της Νεάπολης και των ορεινών της όγκων.
Στόχος του ΠΑΟΔΑΝ είναι να στηρίξει τον αγώνα αυτό ο οποίος διοργανώνεται την ημέρα εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, ως ένα θεσμό της περιοχής και να αποτελέσει μια φυσική δραστηριότητα για όλους τους αθλητές που επιθυμούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους και να αποκομίσουν όλες τις θετικές εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Ο «ΔΡΗΡΕΙΟΣ δρόμος 2023» θα έχει αφετηρία την πλατεία της Νεάπολης και θα περάσει από την αρχαία πόλη ΔΡΗΡΟ, μια πολύ σημαντική για την περιοχή κοιτίδα πολιτισμού, (βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη, ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια) και θα καταλήξει στην πλατεία της Νεάπολης.
O ΔΡΗΡΕΙΟΣ δρόμος υλοποιείται σε μια περιοχή ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, στο βουνό Καδηστός και στηρίζεται από όλους τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες.
Ώρα εκκίνησης: 18:00 – Πλατεία Νεάπολης
Καταληκτική ώρα τερματισμού: 20:00
Απονομές σε Νικητές: 20:30
Περιγραφή διαδρομής: Δείτε την διαδρομή του αγώνα στο παρακάτω Βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=X7Lbnkagrpg
Διακρίσεις – Κατηγορίες για τον Αγώνα Δρόμου:
-Γενικές Κατατάξεις Ανδρών – Γυναικών
-Ηλικιακές Κατηγορίες Ανδρών – Γυναικών
-έως 29 ετών
-30 ετών έως 39 ετών
-40 ετών έως 49 ετών
-50 ετών έως 59 ετών
-60 ετών και άνω
Δικαίωμα Συμμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής στον Αγώνα έχουν αθλητές και αθλήτριες Έλληνες και αλλοδαποί αθλητές – αθλήτριες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονται στα άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση αρκεί να συμπληρώσουν και να υπογράψουν το απαραίτητο έντυπο αίτησης και αποποίησης ευθύνης.
Παροχές πακέτων αθλητικού εξοπλισμού και συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου:
-Αναμνηστικό τεχνικό μπλουζάκι
-Αριθμός συμμετοχής
-Ηλεκτρονική χρονομέτρηση
-Αναμνηστικό μετάλλιο
-Παροχή νερού, χυμών, αναψυκτικών, και τροφών αποκατάστασης
-Παροχή ιατρικών υπηρεσιών
Δηλώσεις Συμμετοχής:
Στη γραμματεία του αγώνα που θα βρίσκεται στη πλατεία της Νεάπολης.
Αντίτιμο Συμμετοχής:
Η συμμετοχή στον αγώνα είναι ΔΩΡΕΑΝ
Παραλαβή πακέτου συμμετοχής:
Η παραλαβή του πακέτου συμμετοχής θα γίνεται από το Σημείο Εκκίνησης/Τερματισμού και συγκεκριμένα στη Γραμματεία του αγώνα στην Πλατεία της Νεάπολης από τις 16:00.
Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων:
Θα υπάρξει δυνατότητα φύλαξης προσωπικών αντικειμένων των συμμετεχόντων, κατά την διάρκεια των αγώνων, στον χώρο της εκκίνησης.
Παροχή Πληροφοριών:
Για κάθε πληροφορία και ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ.Καραγιαννάκη Βαγγέλη 6947522854
Λίγα λόγια για την Αρχαία Πόλη Δρήρος
(από το sitehttp://art-hellas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_18.html)
Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.κ.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια.
Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 το άροτρο δύο γεωργών από τη Νεάπολη έφερε στο φως έναν πεσσό (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.κ.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη). Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές έγιναν το 1917 από τους αρχαιολόγους Ξανθουδίδη, Μαρινάτο και συνεχίστηκαν το 1932 από τους Demargne και VanEffenterre.
Η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινά από τους υπομινωικούς χρόνους (1050-900 π.κ.Χ.) όπως φαίνεται από έναν τάφο της περιόδου αυτής. Γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα π.κ.Χ. συμμετέχει μαζί με άλλες πόλεις της Κρήτης στη συνθήκη που συνάπτει η Κνωσός με την ισχυρή Μίλητο της Μ. Ασίας. Όπως φαίνεται από το κείμενο του όρκου των νέων της πόλης στα τέλη του 3ου αιώνα π.κ.Χ, οι σχέσεις της με τις γειτονικές πόλεις Λύττο και Μίλατο ήταν τεταμένες, ενώ και μέσα στην ίδια
Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7ο αι. π.κ.Χ. Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω. Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.
Στον αρχαιολογικό χώρο αυτής της αρχαίας ελληνικής πόλης περιλαμβάνονται δύο ακροπόλεις κι ανάμεσα τους αγορά αρχαϊκής εποχής νότια της αγοράς ναός γεωμετρικής εποχής το Δελφίνιο, αφιερωμένος στον Απόλλωνα και μεγάλη δεξαμενή σκαμμένη ανάμεσα στο τέλος του 3ου και αρχές του 2ου αι. π.κ.χ.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Στέφανος Γκίκας: «Οι πρωτοβουλίες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στηρίζουν έμπρακτα τα νησιά μας»
Επιτυχείς οι κοινές πρωτοβουλίες ΕΥΚ Ρόδου, ΙΝΕ ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου, ΟΣΕΤΕΕ. Εγκληματική η απουσία Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στα Δωδεκάνησα
ALPHA: Πέντε εβδομάδες σταθερά στην 1η θέση!