16 Ιουλίου, 2024

Νέα μελέτη της IWG αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία βελτιώνει σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων

Νέα έρευνα της International Workplace Group, αποκαλύπτει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας και της βελτίωσης της ευεξίας των εργαζομένων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο πάροχο ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο με επωνυμίες όπως η Spaces και Regus, εξέτασε τον αντίκτυπο της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία 1.000 εργαζομένων που έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας.

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητα τους είχε βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του μεταξύ σπιτιού, ευέλικτων χώρων εργασίας κοντά στο σπίτι τους και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος.

Το 68% δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο για άσκηση (54%) και περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα (58%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προγενέστερες έρευνες** της IWG, οι οποίες έδειξαν ότι ο εργαζόμενος που δουλεύει υβριδικά ασκείται σήμερα 4,7 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 3,4 ώρες πριν από την πανδημία και κερδίζει επιπλέον 71 ώρες ύπνου το χρόνο ή σχεδόν 6 ώρες τον μήνα.

Πολλές επιχειρήσεις ενισχύουν τα οφέλη της σωματικής υγείας από την υβριδική εργασία με προγράμματα που προωθούν την αυξημένη άσκηση. Το 17% ανέφερε ότι οι εταιρείες τους προσέφεραν συνδρομή μέλους με μειωμένο κόστος σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο.

Ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα εργαστούν καθημερινά σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) εργαζόμενους λένε ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ευτυχισμένο και υγιές προσωπικό, με τους τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (81%) να αναφέρουν ότι η μετάβασή τους στο υβριδικό μοντέλο εργασίας βελτίωσε την ψυχική τους υγεία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που υμνούν τα πολυάριθμα οφέλη της υβριδικής εργασίας στην καθημερινή τους ζωή και ποιότητα. Αντίστοιχα, οι HR managers εκφράζουν εξίσου θετικές απόψεις για τον αντίκτυπό της στην ευεξία των εργαζομένων. Η μελέτη «HR Leaders and Hybrid Working» της IWG που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα αποκάλυψε ότι το 86% των ηγετών του ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα οφέλη ευεξίας στους εργαζομένους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (85%) δήλωσε ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση του ταλέντου στις εταιρείες. Επιπλέον, το 88% των HR Managers συμφωνεί ότι το μοντέλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Δεδομένου του θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

Η IWG, ο κορυφαίος πάροχος λύσεων υβριδικής εργασίας στον κόσμο με επωνυμίες όπως τα Spaces και η Regus, πρόσθεσε 867 νέες τοποθεσίες παγκοσμίως το προηγούμενο έτος για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: "Η υβριδική εργασία φέρνει οφέλη τόσο στους εργαζομένους όσο και στους εργοδότες. Η ισορροπία που προσφέρει μεταξύ γραφείου και σπιτιού, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύει την ευεξία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα καθιστά τους εργοδότες πιο ανταγωνιστικούς στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων στελεχών.

Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από οφέλη για την υγεία των εργαζομένων, όπως βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και περισσότερο χρόνο για άσκηση. Η αυξημένη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και η μείωση του χρόνου μετακίνησης επιτρέπουν στους εργαζομένους να εστιάσουν στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας."