9 Δεκεμβρίου, 2022

Mουντιάλ 2022: Καταγγελία για δωροδοκία του Εκουαδόρ από το Κατάρ

 Στην αποκάλυψη πως το Κατάρ έχει δωροδοκήσει οκτώ ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ προκειμένου να χάσουν το εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ, προέβη ο δημοσιογράφος Αμτζάντ Ταχά (έχει 435.000 ακολούθους στο twitter και συνεργάζεται με την Daily Mail). Ο Ταχά αναφέρει πως οι διοργανωτές δαπάνησαν γι’ αυτόν τον σκοπό 7,4 εκατ. δολάρια για νίκη με σκορ 1-0 και το γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και υποστηρίζει πως η παραπάνω είδηση επιβεβαιώνεται από ανθρώπους τόσο από το Κατάρ όσο και από το Εκουαδόρ. Ηδη αρκετά ΜΜΕ από το Εκουαδόρ αναπαρήγαγαν την είδηση και αναμένεται πλέον να επιβεβαιωθεί ή όχι.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αθλητικά και μη, έχουν πλημμυρίσει τις τελευταίες μέρες με αναφορές, σχόλια και καταγγελίες περί «μισθοφόρων φιλάθλων», ή «ψεύτικων οπαδών», σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει φροντίσει η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ του Κατάρ να γεμίσει τις εξέδρες, αλλά και τους δρόμους και τα αεροδρόμια του εμιράτου, με αλλοδαπούς προερχόμενους κυρίως από Ινδία, Μπανγκλαντές κ.λπ., που θα υποστηρίζουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές ή άλλες εθνικές ομάδες κατά τη διοργάνωση, λόγω έλλειψης αυθεντικών ταξιδιωτών – οπαδών.

Η εικόνα ενθουσιωδών Ινδών μεταναστών που τραγουδούσαν τα τραγούδια της εθνικής Αγγλίας και υποδέχθηκαν την ομάδα με πρωτοφανή θέρμη ξάφνιασε πολλούς, με τις υποψίες να στρέφονται στα παχυλά κονδύλια που δαπανάει για τη διοργάνωση η οργανωτική επιτροπή. Η ιστορία ήρθε στην επιφάνεια τον Οκτώβριο, όταν έγινε γνωστό ότι η οργανωτική επιτροπή πληρώνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή οπαδών της Αγγλίας και της Ουαλίας, προσφέροντάς τους και εισιτήρια αγώνων. Το μόνο που ζητούν οι διοργανωτές σε αντάλλαγμα, γράφουν ευρωπαϊκές εφημερίδες, είναι θετικές αναφορές για το Κατάρ.

Η εικόνα Ινδών μεταναστών που χοροπηδούν με φανέλες της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Αγγλίας, πήγε τις υποψίες πιο πέρα. Ωστόσο η οργανωτική επιτροπή απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις καταγγελίες, αποδίδοντάς τις στον πόλεμο που δέχεται το Κατάρ από τα δυτικά ΜΜΕ.

Ετσι την Τετάρτη και χθες τα μέσα ενημέρωσης του εμιράτου γέμισαν με δηλώσεις των διοργανωτών, ότι «αυτές οι υπόνοιες είναι απολύτως ψευδείς. Ολοι οι φίλαθλοι που επισκέπτονται το Κατάρ ως φιλοξενούμενοί μας το κάνουν εθελοντικά και χωρίς καμία πληρωμή».

kathimerini.gr