24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Τα ζευγάρια νέων θα μπορούν να αγοράζουν σπίτι 100.0000 ευρώ με μηνιαία δόση 275 ευρώ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2023 και το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και σε αναστολή παραμένει όμως και ο Φ.Π.Α. 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024 ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, για την στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τις νέες μητέρες, δίνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες. Επίσης αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα και από 1 Ιανουαρίου 2023 και για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις τοπικές κοινωνίες η κεντρική αυτοτελείς πόροι της αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατομμύρια ετησίως. Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους. Τέλος με τη νέα χρονιά ξεκινάει και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1 Μαΐου 2023. Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα αθροίζονται σε πέντε, 5 δισεκατομμύρια €, χωρίς να υπολογίζουμε την επιδότηση του ρεύματος για όλους.

 
Τέλος όσον αφορά το θέμα της στέγασης για τα νέα ζευγάρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα ύψος 1,8 δισ. ευρώ. Θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενος, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν ένα φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς και θα αναπτύσσονται σταδιακά. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εκτός από την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1500 €, και υπό προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκίνα αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και θα υλοποιηθούν με την σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων € με συγχρηματοδότηση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 συμπολίτες μας έως 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια. Αυτό σημαίνει πως ένα ζευγάρι με ελάχιστη συμμετοχή θα μπορεί να αγοράζει ένα σπίτι 100.000 € με μηνιαίες δόσεις 275 €, ποσό δηλαδή πολύ μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα έδινα για να μισθώσει μία κατοικία. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση».

madata.gr