30 Οκτωβρίου, 2024

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Kαλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στη σκανδάλη

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύω ότι αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερο να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη, χωρίς αχρείαστες εντάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρεί αυτήν την ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να έχουν μπει σε ήρεμα νερά. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση ότι δυο ηγέτες γειτονικών χωρών να συναντώνται τακτικά», είπε ο πρωθυπουργός στον Alpha για την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί η Ελλάδα θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της με βάση το διεθνές δίκαιο». «Επειδή διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε», συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς αχρείαστη ενέργεια» και τόνισε ότι «με το να μείνει αυτό το μνημείο μουσείο θα αναδείκνυε τον πολιτιστικό του πλούτο. Είναι ένα θέμα που θα θέσω».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα ακολούθησε από το 2019 μια συνεκτική πολιτική αρχών. «Η χώρα θα πρέπει να επενδύει στην ενισχυση των ενόπλων δυνάμεων να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να διανοηθεί την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Εντάξαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της Ευρώπης. Σήμερα, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ενισχυμένη αμυντικά και αποτρεπτικά. Συνομιλούμε με την Τουρκία από θέση αυτοπεποίθησης χωρίς να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές».

Χαρακτήρισε κέρδος ότι συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για το προσφυγικό. «Εξακολουθεί να υπάρχει η μεγάλη διαφορά, όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τόνισε.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα
 
Όσον αφορά στην επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα με συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

«Ο χρονισμός της επίσκεψης δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος αλλά μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών
 
Ο Κυριάκος Μησοτάκης ρωτήθηκε για τη Βόρεια Μακεδονία μετά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν εκεί.

«Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω επίσημη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για να δώ με ποιο τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα είναι θέση της κυβέρνησης και μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα», είπε αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν θα διακινδυνεύσω τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ακρίβεια και είπε ότι «είναι πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα, μας βρίσκει σε μια εποχή που η χώρα εξέρχεται από 10ετη κρίση, η χώρα χρεοκόπησε και περάσαμε δεκαετία που απωλέσαμε το 25% του πλούτου μας. Αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Τόνισε ακόμα ότι είναι ένα πρόβλημα που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά και αντιμετωπίζεται πρωτίστως με μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα. «Υλοποιούμε μια πολιτική σταθερής αύξησης των μισθών, κατώτατος αλλά και μέσος – δεν αρκούν αλλά είναι αντιστάθμισμα απέναντι στην ακρίβεια».

Όπως είπε, υπήρχαν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, αλλά εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε. Στη συνέχεια, απαρίθμησε όσα έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις σε ζητήματα περιθωρίου κέρδους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, είπε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια συνέντευξη, είναι δεκάδες δισεκατομμύρια τα μέτρα που εξαγγέλλει.

Και σημείωσε: «Η χώρα έχει κατακτήσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα- δεν θα την διακινδυνεύσω σε καμία περίπτωση. Όποιος προτείνει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος οφείλει να πει ποιους φόρους θα βάλει για να καλύψει το κενό, αμφιβάλω αν θα ήταν αποτελεσματικά αλλά ή κοινωνία δεν τα αντέχει, εκτός αν υπάρχει από την αντιπολίτευση ατζέντα επιβολής νέων φορών».

πηγή: newsbeast.gr