28 Μαρτίου, 2024

Microsoft: Ανακοίνωσε δέκα χιλιάδες απολύσεις – Ποιος είναι ο λόγος

Η Microsoft φαίνεται ότι θα απολύσει σχεδόν 10.000 υπαλλήλους. «Οι μακροοικονομικές συνθήκες και οι αλλαγές προτεραιοτήτων των πελατών» είναι ο λόγος που προτάσσει ο παγκόσμιος κολοσσός τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η Microsoft ανακοίνωσε σειρά μέτρων εξοικονόμησης, όπως η απόλυση σχεδόν 10.000 υπαλλήλων έως τα τέλη Μαρτίου, αριθμός που αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το 5% του εργατικού του δυναμικού.

Ο κολοσσός πληροφορικής εξηγεί σε χρηματιστηριακό έγγραφο ότι έλαβε την απόφαση αυτή «σε απάντηση στις μακροοικονομικές συνθήκες και στις αλλαγές προτεραιοτήτων των πελατών».

Σε σημείωμα προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι πελάτες επιτάχυναν τις δαπάνες τους στον τομέα της πληροφορικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας” και τώρα θέλουν τη «βελτιστοποίηση των ψηφιακών του δαπανών για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» και να «επιδείξουν προσοχή καθώς ορισμένα μέρη του κόσμου είναι σε ύφεση και άλλα μέρη την αναμένουν».

Οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο επιδεικνύουν εξάλλου «προσοχή» απέναντι στους κινδύνους της ύφεσης, ενώ οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αναστατώνουν τον τομέα, δηλώνει.

Η είδηση για τις απολύσεις, από δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου διαδέχεται ορισμένες περικοπές που έγιναν πέρυσι.

H Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι τον Ιούλιο ότι ένας μικρός αριθμός ρόλων καταργήθηκε, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε τον Οκτώβριο ότι η εταιρία είχε απολύσει σχεδόν 1.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός, επικαλούμενος την οικονομική συγκυρία και τις αλλαγές στις προτεραιότητες των πελατών, ανακοίνωσε το μέτρο αυτό.

Η εταιρία σχεδιάζει επίσης να τροποποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να μειώσει τον αριθμό των χώρων εργασίας.

Τα μέτρα εξοικονόμησης όπως οι απολύσεις, οι δαπάνες που έχουν σχέση με το χαρτοφυλάκιο hardware και άλλες αλλαγές, θα αντιπροσωπεύσουν επιβάρυνση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023, που ο όμιλος θα παρουσιάσει στις 24 Ιανουαρίου. Η επιβάρυνση αυτή αντιπροσωπεύει αρνητικό αντίκτυπο 12 σεντς στα κέρδη ανά μετοχή, δηλώνει η Microsoft. Ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να καταγράψει αύξηση μόλις 2,7% σε ένα έτος – πολύ χαμηλός ρυθμός για τον τεχνολογικό κολοσσό που είναι συνηθισμένος σε διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Η Microsoft, που σύμφωνα την ιστοσελίδα της αριθμεί σήμερα 221.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, είχε προσλάβει 75.000 από το 2019, υπενθυμίζει ο Νταν Άιβς, του γραφείου Wedbush. Οι απολύσεις αυτές δεν αποτελούν «έκπληξη» κατά τη γνώμη του.

Ο όμιλος «θα συνεχίσει να δαπανά στρατηγικά στο cloud, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές (Activision), τα στοιχήματα στην καινοτομία (ChatGPT) και θα συνεχίσει να επιταχύνει την καινοτομία μειώνοντας παράλληλα τους μη στρατηγικούς τομείς (υλισμικό κ.λπ.)», προβλέπει ο αναλυτής.

πηγή: newsit.gr