18 Νοεμβρίου, 2024

Μέλι: Βοηθά με τον βήχα των παιδιών ή όχι;

Αρκετά συχνά οι γονείς στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τα παιδιά από τον έντονο βήχα, επιλέγουν να τους προσφέρουν μέλι, με σκοπό να καταπραΰνει τα συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για νυχτερινό βήχα, που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ξεκούραση και την ηρεμία του παιδιού.

Το μέλι γενικότερα είναι αρκετά γνωστό για τις θεραπευτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του, ως φυσικό τρόπο, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα.

Το μέλι αρχικά κατείχε μία πιο «εμπειρική» θέση στην αντιμετώπιση του βήχα, παρόλο αυτά με πρόσφατες έρευνες εντάσσεται σταδιακά και επίσημα στους τρόπους αντιμετώπισης. Αναφορικά, επιστημονικές έρευνες, με συμμετοχή πάνω από 300 παιδιών, κατέγραψαν βελτίωση του νυχτερινού βήχα και ανακούφιση του παιδιού, έπειτα από την κατανάλωση μελιού.

Ενδεικτικά, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε ήδη από το 2007 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, υποστηρίζει τη θεραπευτική δράση του μελιού, συγκριτικά με φαρμακευτικά σιρόπια για το βήχα. Επιπρόσθετα, βιβλιογραφική ανασκόπηση στο Cochrane Database of Systematic Reviews, το 2014, υποστηρίζει την ανακουφιστική δράση του μελιού στο βήχα και τη βελτίωση του νυχτερινού ύπνου των παιδιών.

Λαμβάνοντας υπόψιν επίσης το γεγονός ότι η Αμερικανική Παιδιατρική Ένωση, δεν συστήνει τη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον βήχα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 6 ετών, το μέλι αποτελεί μία ήπια και φιλική μέθοδο ανακούφισης των συμπτωμάτων για τα παιδιά.

Η χορήγηση του μελιού βοηθά στη μείωση της βλέννας που εκκρίνεται και στον περιορισμό του βήχα. Μάλιστα, ακόμη και μία κουταλιά μέλι για ένα βράδυ μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του παιδιού και τον νυχτερινό του ύπνο.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονιστεί πως η χορήγηση μελιού στα παιδιά, για αντιμετώπιση του βήχα, θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, ενώ δεν πρέπει να προσφέρεται σε βρέφη κάτω των 12 μηνών, καθότι υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης.

Πηγή: mothersblog.gr