Η κυβέρνηση φαίνεται να κλείνει κάθε πόρτα για περαιτέρω μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περεταίρω παρεμβάσεις.
Όπως παρουσιάζεται σε άρθρο στο topontiki.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου χθες ξέκοψε κάθε συζήτηση για μειώσεις στον ΦΠΑ των τροφίμων.
Η κίνηση που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στην εβδομάδα έχει να κάνει μόνο με κάποια στοχευμένα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στα καύσιμα.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η αγορά καταγράφει αυξήσεις ρεκόρ στα είδη πρώτης ανάγκης αφού μακαρόνια, οδοντόκρεμες , πάνες , καφές τυριά ,γάλατα και πολλά άλλα είδη καταγράφουν αυξήσεις από 5-6% εως 25%.
Στελέχη της αγορά υποστηρίζουν πάντως ότι όσο και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και με δική της ευθύνη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους , (από τις τιμές στις ζωοτροφές, την λογική που διαχειρίζονται τις προσφορές τα σούπερ μάρκετ όσο φυσικά και το γεγονός ότι στην χώρα μας υπάρχει ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα που μπήκε στα είδη πρώτης ανάγκης και δεν πρόκειται να βγει ποτέ).
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων τον Απρίλιο (11,3%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (7,7%). Σε ορισμένα μάλιστα πολύ βασικά προϊόντα οι αυξήσεις είναι όχι μόνο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των υψηλότερων που καταγράφηκαν. Ενδεικτικά, στο ψωμί αύξηση 13,1% (8,6% στην Ευρωζώνη), στο κρέας 14,3%, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη και σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα από τον μέσο όρο σε αυτήν (7,8%), στα γαλακτοκομικά – τυριά και αυγά 11,8% (7,3% στην Ευρωζώνη), στα λαχανικά 13,8% (9,3% στην Ευρωζώνη), στις βρεφικές τροφές 9,3% (4,2% στην Ευρωζώνη), στα φρούτα 7,9% (5,4% στην Ευρωζώνη).
Σε ότι αφορά το ΦΠΑ στην Ισπανία, για παράδειγμα, βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, το τυρί επιβαρύνονται με ΦΠΑ 4%, όμως στην Ελλάδα με 13%. Στη Γερμανία ορισμένα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 7%, ενώ ακόμη και στην Αυστρία ο ΦΠΑ στο γάλα και τα δημητριακά είναι 10%.
Όλα αυτά ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα των πολιτών. Στην δημοσκόπηση της Prorata για παράδειγμα μόλις το 27% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο αντιμετώπισης της, με τη μεγάλη πλειονότητα (73%) να δηλώνει μικρή ή μηδενική ικανοποίηση από αυτόν.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πατουλίδου για Τζιτζικώστα: Μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας – Καλή και αποτελεσματική θητεία
ΕΕΘ – Θ. Πανταλέων: Θα υποβάλλουμε ένσταση – Ο αποκλεισμός δύο συνδυασμών οδηγεί σε ελεγχόμενα αποτελέσματα
Οι μπαμπάδες με κόρες ζουν περισσότερα χρόνια