19 Μαρτίου, 2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Παγκρήτιο Φόρουμ

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και φέτος το Παγκρήτιο Φόρουμ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής– super market, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ).

To κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός για την Κρήτη, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η προσπάθεια για συνεργασία του πρωτογενούς με την τριτογενή τομέα είναι και αναγκαία και επωφελής για τις δύο πλευρές.
Πρόκειται για το 11ο Παγκρήτιο Φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου έγιναν συναντήσεις για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων κρητικών αγροτικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και στην τοπική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής – super market, καθώς και συναντήσεις με βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (πχ εξοπλισμός κλπ), ώστε να δοθεί η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, εκτός του αγροδιατροφικού.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.200 επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στους 218 παραγωγούς / μεταποιητές και βιοτέχνες με τους εκπροσώπους 230 ξενοδοχείων και δικτύων διανομής.
Στόχος της προσπάθειας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου το 2012 είναι να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική παραγωγή – δίνοντας την ευκαιρία και στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής – αλλά και να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.
Το 11ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ διεξήχθη με τη συνεργασία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και των Ξενοδόχων της Κρήτης, καθώς και με τη στήριξη και την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και της Περιφέρειας Κρήτης.
Εκτός από τις επαγγελματικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται δωρεάν, το ΦΟΡΟΥΜ περιλαμβάνει έκθεση κρητικών προϊόντων και γευσιγνωσία. Παράλληλα, λειτουργούν στον χώρο περίπτερα της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, εκπρόσωποι των οποίων ενημερώνουν για τις δράσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχουν αναλάβει.
Με την ολοκλήρωση του 11ου Παγκρήτιου Φόρουμ ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, τόνισε «Μέσα από την δωδεκαετή αυτή επιτυχημένη διαδρομή δικαιωνόμαστε όλοι όσοι πιστέψαμε στην αρχική ιδέα και δουλέψαμε για την υλοποίησή της. Το Παγκρήτιο Φόρουμ αποτελεί πλέον έναν δημιουργικό και καρποφόρο θεσμό που έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης και ενίσχυσης συνεργασιών ανάμεσα στους επαγγελματίες της Κρήτης. Οι συνεργασίες αυτές εδραιώνονται χρόνο με τον χρόνο, παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα, η κρητική διατροφή αναδεικνύεται και είμαστε σίγουροι ότι σταδιακά όλη αυτή η προσπάθεια θα έχει ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία.»
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε στον χαιρετισμό του: "Με τη συμμετοχή μας, στο 11ο Παγκρήτιο Φόρουμ, όπως και σε όλα τα προηγούμενα, επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι η τοπική διατροφική κουλτούρα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Απώτερος σκοπός της Περιφέρειας Κρήτης είναι να καταστήσουμε το νησί μας και ως γαστρονομικό προορισμό στην ευρύτερης περιοχή της Μεσογείου. Αφού συγχαρώ τους διοργανωτές του Παγκρήτιου Φόρουμ και όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς και επιχειρηματίες του τουρισμού και των δικτύων διανομής να τονίσω πως εφαρμόζοντας ένα συνεκτικό σχέδιο για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε τις βάσεις για τη συνολική αναβάθμιση της Κρήτης στον τουριστικό χάρτη. Σε αυτή τη διαδρομή το Παγκρήτιο Φόρουμ διατηρεί σημαντικό ρόλο".
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Η σταθερά ανοδική, υπερδεκαετής πορεία του Παγκρήτιου Φόρουμ αποδεικνύει την επιτυχία του μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, επιχειρήσεων της Κρήτης. Οι επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, συμβάλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος και δίνουν λύσεις σε καίρια ζητήματα, όπως αυτά της αυξανόμενης ανάγκης για παροχή τοπικών προϊόντων υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας. Συνεπώς, η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των κλάδων της αγροδιατροφής και των αντίστοιχων του τουρισμού και της εστίασης είναι μονόδρομος τόσο για την επιτυχημένη πορεία τους, όσο και για την αύξηση του μεριδίου αγοράς της Κρητικής οικονομίας στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι.»
Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Σφακιανάκης υπογράμμισε ότι το Παγκρήτιο φόρουμ παραμένει ένα πολύ σημαντικό γεγονός που δίνει νέα ώθηση στα τοπικά προϊόντα και συμβάλλει στην προώθηση της κρητικής διατροφής μέσω του τουρισμού.

poo.gr