19 Μαρτίου, 2024

Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα – Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά

Σήμερα, 20 Μαρτίου, πληρώνονται και οι τελευταίοι δικαιούχοι του Market Pass που έκαναν αίτηση από 1η έως 15 Μαρτίου. Η πλατφόρμα έκλεισε, όμως θα παραμείνει ανοιχτή για διορθώσεις. Ειδικότερα, σήμερα αναμένουν να πληρωθούν όσοι επέλεξαν την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό -που θα πληρωθούν για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου- και όσοι διάλεξαν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό -που θα πληρωθούν το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου.

Τα χρήματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα αρχίσουν να φαίνονται γύρω στις 12 το μεσημέρι και μετά, ενώ λίγο πιο αργά το μεσημέρι μέχρι απόγευμα θα γίνει η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Συνολικά, έκαναν αίτηση άγγιξαν τα 3 εκατομμύρια, και συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 2.840.463 αιτήσεις εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια έχουν ήδη πληρωθεί στον πρώτο γύρο, αφού είχαν κάνει αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Από τις συνολικές αιτήσεις το 97% υποβλήθηκε ηλεκτρονικά από δικαιούχους ή λογιστές με κωδικούς Taxisnet, ενώ περίπου 100.000 υποβλήθηκαν μέσω ΚΕΠ από τους υπαλλήλους για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.  

Market Pass: Τι να κάνετε αν δεν πληρωθείτε
Περίπου 100.000 είναι οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, όμως η διαδικασία μπλέχτηκε με τις τράπεζες. Αυτοί θα λάβουν σύντομα ένα email για να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους και να «ξεκλειδώσει» η πληρωμή.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται είναι ότι οι δικαιούχοι, επειδή δεν θέλουν να χάσουν το 20% επιλέγοντας την πίστωση των χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό, δεν ελέγχουν εάν το κινητό τους υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι, επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα, όμως στη συνέχεια δεν έχουν τρόπο να την εγκαταστήσουν. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει λυθεί. Για αυτό και πριν την αίτηση συστηνόταν σαν λύση, εφόσον ήταν δυνατό, να βρουν ένα άτομο της εμπιστοσύνης τους που έχει smartphone που να υποστηρίζει την λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC. Σε αντίθεση περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης και χάνουν τα χρήματα.

Ένα επίσης λάθος γίνεται κατά την πληκτρολόγηση του IBAN. Οι δικαιούχοι χάνουν συνήθως κάποιο ψηφίο, ή χάνουν τη σειρά στους αριθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται διόρθωση στο σύστημα, αλλά όχι άμεσα. Θα μπορείτε από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 2 Μαΐου να μπαίνετε στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr/marketpass και να διορθώνετε το λάθος που κάνατε.

Οι επόμενες πληρωμές του Market Pass
Όσοι είχατε κάνει αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, έχετε ήδη πληρωθεί. Από εκεί και πέρα, εφόσον κάνατε αίτηση από 1 έως 15 Μαρτίου και επιλέξατε κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα, πρώτον εξασφαλίζετε το 100% της επιδότησης, και δεύτερον θα πληρωθείτε ως εξής:

Τα χρήματα θα μπουν στις 20 Μαρτίου για το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Κάθε μήνα, θα πληρώνεστε την 3η του μηνός μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Μπορείτε να εηξαργυρώσετε την κάρτα έως και τα τέλη Αυγούστου.
Εάν επιλέξατε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα λάβετε το 80% της επιδότησης. Θα θα πληρωθείτε στις 20 Μαρτίου για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου. Απομένει μία ακόμα πληρωμή που θα γίνει στις 3 Μαΐου. Δεν έχετε περιορισμό ως προς το πώς και πότε θα ξοδέψετε αυτά τα λεφτά.

madata.gr