5 Ιουλίου, 2024

Μαρίν Λεπέν: Θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση και χωρίς την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σημείωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

«Για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς, θέλουμε να κυβερνήσουμε, ακόμα και αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές από την πλειοψηφία», δήλωσε αρχικά η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στον δεύτερο γύρο.

«Θα πάμε να δούμε τους άλλους και θα τους πούμε: “Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία με μια νέα πολιτική;”», πρόσθεσε. Ωστόσο, θέλοντας να αποτυπώσει την αποφασιστικότητα του Εθνικού Συναγερμού να ακολουθήσει την ατζέντα του, είπε στο France Inter Radio ότι το κόμμα της δεν θα μπορούσε να δεχθεί να μπει στην κυβέρνηση, αν δεν έχει δυνατότητα να δράσει.

Μπορεί ο Ζορντάν Μπαρντελά να είχε τονίσει ότι δεν επιθυμεί να κυβερνήσει χωρίς την πλειοψηφία, ωστόσο η Λεπέν έχει άλλη γνώμη.

Σε μια προσπάθεια να στερήσει από την ακροδεξιά την πλειοψηφία των 289 εδρών, η συμμαχία του Μακρόν εργάζεται για να αποσύρει ορισμένους από τους υποψηφίους της, που κατέλαβαν την τρίτη θέση, πριν από τον β’ γύρο της Κυριακής και το αριστερό μπλοκ Nouveau Front Populaire (NFP) δήλωσε ότι θα αποσύρει όλους τους δικούς του. Οι υποψήφιοι του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών πρέπει να έχουν εγγραφεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Μέχρι στιγμής 202 έχουν ήδη αποχωρήσει, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», με 127 υποψηφίους από το ετερόκλητο από αριστερά κόμματα και 75 από τους κεντρώους του Μακρόν.

Στο ακροδεξιό στρατόπεδο γίνονται ζυμώσεις, προκειμένου να βρεθούν νέοι σύμμαχοι είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά, με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών να έχει μπει στο στόχαστρο.

newsbeast.gr