Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του 11χρονου που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στο Παίδων Αγία Σοφία μετά από πνευμονική εμβολή που προκάλεσαν οι επιπλοκές του κορονοϊού. Το παιδί είναι στην εντατική χωρίς ωστόσο να έχει διασωληνωθεί. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή.
Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορoνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς η πιθανότερη διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που εκδηλώνεται κάποιες φορές μετά την covid, το λεγόμενο MIS-C.
Τις τελευταίες δέκα ημέρες τρία παιδιά νοσηλεύτηκαν στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας με τη διάγνωση του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C). Το πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό με τον 11χρονο με κορονοϊό που διακομίστηκε επειγόντως με ΕΚΑΒ, από τη Λέσβο στην Αθήνα.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά, υποστηρίζει πως παρά τα πολλά περιστατικά, δεν υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου στη χώρα μας:
«Μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρά παιδιά, αλλά και σε νέους ενήλικες έως 21 ή ακόμα και 22 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύαμε δύο παιδιά ταυτόχρονα στο νοσοκομείο Παίδων. Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπουμε αύξηση. Αυτά τα περιστατικά βλέπουμε πάντα με το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αυτήν την εποχή», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr.
Από το σύνδρομο MIS-C -το οποίο έχει παρεμφερή συμπτώματα με τη νόσο Kawasaki- έχουν νοσήσει σε όλη την πανδημία 100 παιδιά στην Ελλάδα. Στα 50 από αυτά, η νόσος εντοπίστηκε με κανονική διάγνωση, ενώ στα υπόλοιπα υπήρξε συμπτωματολογία που παραπέμπει σε MIS-C, όμως, η νόσος δεν επιβεβαιώθηκε.
Ευτυχώς, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγήθηκε και τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν υπήρξε καμία θανατηφόρα έκβαση.
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο αυτό, περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που συχνά απαιτεί φροντίδα σε ΜΕΘ.
Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό το απόγευμα της Δευτέρας (7/2) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση: το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο!
Εμφανίζεται έως 10 εβδομάδες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό
Τo σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και στους περισσότερους ασθενείς, όταν δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός με την PCR. Η προηγηθείσα λοίμωξη διαπιστώνεται με την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού.
Αυτό συνέβη μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύτηκαν με το πολυσυστηματικό φλεμονώδες σύνδρομο στα νοσοκομεία Παίδων, σύμφωνα με την Καθηγήτρια κ. Τσολιά:
«Δεν εμφανίζεται στην οξεία φάση, αλλά 2 με 10 εβδομάδες αργότερα. Είναι παιδιά που δεν το είχαν καταλάβει καν οι γονείς τους ότι είχαν περάσει Covid. Ήταν εντελώς ασυμπτωματικά. Είχαμε ένα 10χρονο πρόσφατα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση είχε μολυνθεί όλη η οικογένεια. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις πιο πριν τους κάναμε εξέταση για αντισώματα και είδαμε μετά ότι είχαν περάσει Covid δηλαδή, χωρίς να το ξέρουν», λέει η ίδια.
Τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά με το φλεγμονώδες σύνδρομο, σχετίζονται με τα βαριά συμπτώματα που εμφανίζουν οι ενήλικες από τη νόσο Covid. Συγκεκριμένα, εμφανίζουν αμφότεροι μια υπερ-φλεγμονώδη απάντηση στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 με την πρόκληση του φαινομένου του καταρράκτη κυτταροκινών. Εκτός από ομοιότητες βέβαια, υπάρχουν και διαφορές, οι οποίες είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα, ωστόσο, που θα πρέπει να θορυβήσει τον γονέα ώστε να ζητήσει ιατρική συμβουλή για το παιδί του, είναι ο πυρετός κι όταν αυτός δεν υποχωρεί, όπως συμβαίνει με τις συνηθισμένες ιώσεις, αλλά παρατείνεται.
«Αν κάνει το παιδί πυρετό κάποιες εβδομάδες μετά την οξεία φάση της Covid και μάλιστα έναν πυρετό που δεν φαίνεται να είναι ίωση, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό. Κάποια παιδιά που θα περάσουν οξεία Covid οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νου τους. Κάποιοι άλλοι άλλοι βέβαια μπορεί να μην καταλάβουν καν ότι το πέρασαν. Άρα ο επίμονος πυρετός που μπορεί να εμφανιστεί στην οξεία φάση και μετά να επανέλθει χωρίς αφορμή και να επιμένει χωρίς εμφανή αιτία, όπως π.χ. ίωση, θα πρέπει να μας υποψιάσει. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου της μήπως έχει συμβεί αυτό το σύνδρομο», λέει η Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά.
Δεν είναι, όμως, μόνο μόνο ο πυρετός το «επίμαχο» σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς για την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C, αλλά και το εξάνθημα στο σώμα και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης: τα κόκκινα μάτια και χείλη, το εξάνθημα στο σώμα και το οίδημα παλαμών και πελμάτων.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής εξηγεί: «Κάποια παιδιά κάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki, δηλαδή κάνουν επιπεφυκίτιδα, κόκκινα μάτια, εξάνθημα στο σώμα, κάνουν γαστρεντερικές διαταραχές (εμετούς και διάρροιες), κόκκινα χείλη, τέτοια συμπτώματα. Αλλά δεν τα έχουν αυτά τα συμπτώματα όλα τα παιδιά. Οπότε εάν ένας πυρετός εμφανίζεται και επιμένει και δεν φαίνεται να έχει κάποια εστία, δηλαδή κάποια ίωση συνηθισμένη, θα πρέπει να το βλέπει ο γιατρός του το παιδί και να εξετάζεται γι’ αυτό», καταλήγει η ίδια.
Σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι σήμερα οι γιατροί έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία κι η διάγνωση γίνεται σε αρχικά στάδια. Έτσι, τα παιδιά λαμβάνουν έγκαιρα θεραπεία κι έχουν πολύ καλή πρόγνωση.
Κορονοϊός: Τι είναι το MIS-C – Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα νοσούν
Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυσυστηματικού φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.
Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (πάνω από 38) που επιμένει για περισσότερο από ένα 24ωρο, παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα η οποία απαιτεί νοσηλεία, καμία άλλη προφανής διάγνωση, αλλά και πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην COVID-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο.
«Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση» είπε.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που είχε ρημάξει σπίτια σε Κορινθία και Αργολίδα με λεία πάνω από 120.000 ευρώ
“Το Κόδρα μας ενώνει”: Δράση από τον Δήμο Καλαμαριάς
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εξόρμηση καθαριότητας σήμερα στην πλατεία Μουσχουντή