26 Απριλίου, 2024

Κορονοιός: Οι επαναλοιμώξεις επιρρεπείς στον Κένταυρο

Στη μετάλλαξη Κένταυρος ανοίγουν την πόρτα όπως όπως δείχνει οι επαναλοιμώξεις οι οποίες ήδη σαρώνουν όλη τη χώρα. Τα νέα στελέχη του κορονοϊού έχουν την ικανότητα να διαφεύγουν της ανοσίας και να προσβάλλουν άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενα στελέχη ή που έχουν εμβολιαστεί.

Ήδη το 20% των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι επαναλοίμωξη, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, οι επαναλοιμώξεις άγγιξαν τις  100.000.

Ειδικά, το στέλεχος «Κένταυρος» είναι κατά περίπου 18% πιο μολυσματικό από την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού θα κολλήσουν τη νέα μετάλλαξη. Οι επαναλοιμώξεις αυτές θα οδηγήσουν στο 7ο επιδημικό κύμα το οποίο υπολογίζεται ότι θα χτυπήσει την Ελλάδα γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα στελέχη φαίνεται ότι προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα, οι συχνές επαναλοιμώξεις είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών το λεγόμενο long covid.

Να σημειωθεί πως πριν εμφανιστεί η Όμικρον και οι παραλλαγές της οι επαναλοιμώξεις σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν ξεπερνούσαν το 1% αφού δημιουργούσαν φυσική ανοσία στον πληθυσμό.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Μάτα Τσικρικά MD, MSc, PhD Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, εξηγεί:

«Πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση επαναμόλυνσης με τα στελέχη της Όμικρον, είναι η μη επαρκής άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, η μεγάλη χρονική απόσταση από την προηγούμενη λοίμωξη και ο μη εμβολιασμός έναντι του ιού».

Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια της προστασίας αυτή είναι πολυπαραγοντική και μη εύκολα μετρήσιμη, σημειώνει η κ.Τσικρικά, με τις πρόσφατες μελέτες να αναφέρουν ότι μετά και από λίγους μήνες υπάρχει η πιθανότητα επαναλοίμωξης, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η κ.Τσικρικά υπογραμμίζει πάντως ότι τα άτομα με επαναλοίμωξη μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά ή να παρουσιάζουν μια ήπια κλινική εικόνα. Ταυτόχρονα όμως έχουν καταγραφεί σοβαρές νοσήσεις, επιμονή των συμπτωμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες, νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ, ακόμα και θάνατοι.

Πηγή: ethnos.gr