2 Οκτωβρίου, 2022

Διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ για τις τουρκικές υπερπτήσεις

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχωράει – ως είθισται – το υπουργείο Εξωτερικών για τις σημερινές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο.

Σημειώνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι η συγκεκριμένη πρακτική της αποστολής διπλωματικής νότας ακολουθείται σε κάθε πρόκληση κατά της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη, δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια:

  • Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και
  • τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Στο μεταξύ, κατηγορίες κατά της Αθήνας περί προπαγάνδας κατά της Άγκυρας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο TRT, ανέφερε ότι η Ελλάδα «πρέπει να σταματήσει τη μαύρη προπαγάνδα κατά της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα «παραβιάζει δικαιώματα Τούρκων της Δυτικής Θράκης», καθώς και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν αφήνει την Ελλάδα και την Κύπρο να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα της χώρας του, ενώ σημείωσε ότι το γεωτρύπανο «Αμντούλ Χαμίτ Χαν» έχει ξεκινήσει τις εργασίες του και τόνισε ότι «βάση για την επίλυση του προβλήματος είναι η δίκαιη κατανομή των πόρων».

madata.gr