15 Αυγούστου, 2022

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα

Άνοιξε σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα), στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος Κινούμαι ηλεκτρικά.

H επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 9,5 χιλιάδες ευρώ. Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν με τους κωδικούς TAXIS και να υποβάλλουν την αίτησή τους.  

Όπως εξήγησε o υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το πρόγραμμα είναι συνολικού 50 εκατ. ευρώ, αλλά τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας.

Σκοπός του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι να αυξήσει τον αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με το πρόγραμμα αυτό χορηγείται το «οικολογικό κίνητρο» και χρηματοδοτείται η αγορά 100%, αμιγώς, ηλεκτρικών οχημάτων με απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητων.

Οι 4 στόχοι του:

-Ανανέωση στόλου

-Ανάπτυξη υποδομών επαναφόρτισης

-Μείωση επιβλαβών ρύπων

-Εξοικονόμηση στην τσέπη των πολιτών

H χρηματοδότηση για αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα
Η χρηματοδότηση καλύπτει ποσά από 30% έως 40% του ποσού των ηλεκτρικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χρηματοδοτείται 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων έως του ποσού των 8.000  (πριν ήταν 6000 ευρώ).

Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, αν μαζί με την αγορά, ο ιδιώτης αποσύρει το παλιό του αυτοκίνητο. Αν αποφασίσει να εγκαταστήσει έξυπνο ηλεκτρικό φορτιστή χρηματοδοτείται με άλλα 500 ευρώ

Η αγορά ενός ηλεκτρικού σκούτερ χρηματοδοτείται κατά 30% έως του ποσού των 1.300 ευρώ. Η αγορά ενός μικροαυτοκινήτου ή ποδηλάτου χρηματοδοτείται έως 40%, με το ποσό για τα μικροαυτοκίνητα να φθάνει τα 4.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις ισχύουν τα ίδια ποσά. Ειδικά για εταιρείες που έχουν έδρα σε νησί πρόσθετη επιδότηση 4.000 ευρώ.

Για άτομα με αναπηρίες, τρίτεκνους και πολύτεκνους τα ποσά αυξάνονται κατά 1.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα και κατά 500 ευρώ για τα σκούτερ.

madata.gr