18 Απριλίου, 2024

Καιρός: Βροχή και κρύο σήμερα – Αναμένονται 30άρια προς τα τέλη Μαΐου

Συννεφιασμένος και άστατος παραμένει ο καιρός σήμερα Πέμπτη 10 Μαίου 2023, σε πολλές περιοχές – κυρίως ορεινές – της χώρας με τους βοριάδες να κυριαρχούν στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Η αστάθεια με τις περαστικές μπόρες θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Τις επόμενες ώρες λοιπόν, αναμένεται να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και του Ιονίου. Βροχές θα εκδηλωθούν και σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Λόγω των σχετικά αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στα δυτικά της χώρας, στα νότια τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και δεν θα ξεπεράσει τους 19-21 oC στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο και τους 22-25 oC στην υπόλοιπη χώρα.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Στην Αθήνα ο καιρός σήμερα θα είναι καλός. Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες και η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται περί τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη θα συνεχιστούν οι βροχές στη βόρεια Ελλάδα, όμως από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν να υποχωρούν. Στα κεντρικά και δυτικά αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 5 με 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι νότιοι μέχρι τα 5 μποφόρ και ανατολικοί στα νότια της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία σε περεταίρω μικρή πτώση, μέχρι τους 18 στα βόρεια και τους 21 με 23 στην υπόλοιπη χώρα.

Στην Αττική θα έχει παροδικές νεφώσεις και τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη η μέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και τοπικές βροχές, που γρήγορα όμως μέσα στην ημέρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι ασθενείς ανατολικοί και η θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές από νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια, κατά τόπους θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τα κεντρικά, την Πελοπόννησο και κατά τόπους και την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις στα 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις. Η ατμόσφαιρα αρκετά ψυχρή μέχρι τους 18 με 22 βαθμούς.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αν και δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές φαίνεται πως θα είναι ελαφρώς πιο εξασθενημένες και περιορισμένες αφήνοντας ένα παράθυρο βελτίωσης και ήλιου. Οι άνεμοι όμως θα εξακολουθήσουν να πνέουν ισχυροί στα πελάγη.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια και το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 18 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές έως τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Nεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Πιθανότητα ασθενών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή όμβρους και τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 18 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Η πρώτη εκτίμηση για τον καιρό στις εκλογές της 21ης Μαΐου – Πάμε για 30άρια προς τα τέλη Μαΐου

Καλά δείχνουν τα νέα για τον καιρό προς τα… τέλη του Μαΐου, με τους ψηφοφόρους να πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρο με καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και ζέστη.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα φανερώνουν μια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας προς τα τέλη του Μαΐου, με τον υδράργυρο να αγγίζει έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, η Άνοιξη έρχεται από τις 18 Μαΐου και στον δρόμο προς τις κάλπες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο. Κάπως έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο βάσει των στοιχείων πως την Κυριακή η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 27 βαθμούς Κελσίου.