9 Μαΐου, 2024

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων – ΕΔΕ διέταξε ο Πλεύρης

Σοκαριστικό είναι το γεγονός που αποκάλειψε το MEGA για ένα περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στο Νοσοκομείο Παίδων. Με αυτό αφορμή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.

Αναλυτικότερα, ένα 7χρονο αγόρι κατήγγειλε αρχικά παρενόχληση από ένα 14χρονο αγόρι, ενώ στη συνέχεια και ένα κοριτσάκι 13 ετών ισχυρίστηκε ότι κι εκείνο έπεσε θύμα του. Ο κ. Πλευρής, ως καλεσμένος στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο φαινόμενο να φιλοξενούνται μέσα σε νοσοκομεία παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, όσο αναμένουν να μετακινηθούν σε προνοιακή δομή.

Επισήμανε ότι, στο Νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης όπου φιλοξενούνται πολλά παιδιά, έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος που να μη θυμίζει νοσοκομείο, αλλά προφανώς δεν είναι δουλειά κανενός νοσοκομείου να φιλοξενεί αυτά τα παιδιά.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μόνο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» φιλοξενούνται προσωρινά με εισαγγελική παραγγελία 37 παιδιά. Ώς καλεσμένος στο MEGA αναφέρθηκε στο γεγονός πως αυξάνονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα τόνισε ότι: «Έχουμε αύξηση μετά τις καταγγελίες που έγιναν για τους βιασμούς της 12χρονης. Υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και κινούνται πιο γρήγορα οι μηχανισμοί. Oμως τα παιδιά αυτά δεν θα έπρεπε να είναι στα νοσοκομεία, γιατί αναστατώνουν τη λειτουργία του. Θα έπρεπε να πηγαίνουν σε προνοιακές μονάδες». Ακόμη, δήλωσε ότι, τα παιδιά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία λειτουργούν ως ομάδες και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Τι συνέβη

Με βάση τα όσα είπε ο 7χρονος στη μητέρα του, ο 14χρονος τον στρίμωξε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου προχώρησε σε ασελγείς πράξεις εις βάρος του, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για βιασμό η παρενόχληση. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αργότερα το ίδιο βράδυ να εισβάλει στο νοσοκομείο ένας άνδρας, προσποιούμενος τον πατέρα του 7χρονου, ο οποίος, αφού έδειρε τον φύλακα και μπήκε στο κτίριο, βρήκε τον 14χρονο φερόμενο ως δράστη και τον ξυλοκόπησε άγρια. Ο άνδρας, ο οποίος αποδείχτηκε τελικά νονός του 7χρονου, κατάφερε να εξαφανιστεί από το σημείο πριν φτάσει η αστυνομία.

Ταυτόχρονα, μία 13χρονη η οποία επίσης φιλοξενείται στο «Παίδων» κατήγγειλε και τη δική της σεξουαλική κακοποίηση από τον 14χρονο, καταγγελίες που μαζί με του 7χρονου εξετάζονται.