25 Σεπτεμβρίου, 2023

Καρδίτσα: Διασώστες μεταφέρουν με βάρκες αλλά και στα χέρια πλημμυροπαθείς στον Παλαμά

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε αντίξοες συνθήκες οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων σε κίνδυνο από την κακοκαιρία Daniel στον Παλαμά Καρδίτσας. Απέραντες εκτάσεις σε Ιτέα και Αστρίτσα Καρδίτσας είναι, επίσης, καλυμμένες από λασπόνερα.

Στον Παλαμά Καρδίτσας ομάδες έρευνας και διάσωσης βοηθούν ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, που είναι περιτριγυρισμένα από τα νερά της κακοκαιρίας Daniel.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες εθελοντές που έφτασαν από το Μεσολόγγι μεταφέρουν με ασφάλεια τους ηλικιωμένους στα χέρια.

Εκτός από τον Παλαμά, τα κεφαλοχώρια της Θεσσαλίας απ’ όπου έγιναν οι απεγκλωβισμοί από το πρωί, είναι τα εξής: Γεωργανάδες, Μεγάλα Καλύβια, Αγιά Τριάδα, Μαραθέα, Κοσκινάς, Μεταμόρφωση, Φαρκαδόνα, Αγναντερό, Ιτέα, Βλόχος, Φλαμούλι.

Με τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης να είναι ζωτικής σημασίας στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, η βοήθεια καταφτάνει από τον… αέρα. Εξοπλισμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, το ελβετικό ελικόπτερο απογειώθηκε από την Ιτέα Καρδίτσας για να προσφέρει τα απαραίτητα στους πολίτες που είναι σε ανάγκη.

Γεμάτο με δεκάδες εξάδες νερού – το κυριότερο αγαθό για το οποίο οι εγκλωβισμένοι κάνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις – και τρόφιμα όπως κρουασάν, ψωμί, κριτσίνια, κονσέρβες, κρουασάν, ζωοτροφές αλλά και πετσέτες, το αεροσκάφος με το επταμελές πλήρωμα του, – εκ των οποίων πέντε Ελβετοί και δύο Έλληνες αεροπόροι -, ξεκίνησε για τις περιοχές που καλύφθηκαν από νερό.

Δημιουργώντας μια αλυσίδα βοήθειας, απλοί εθελοντές συγκέντρωσαν τις προμήθειες, τις μετέφεραν με τα οχήματα τους μέχρι το αεροσκάφος ώστε να φτάσουν στους πληγέντες των φονικών πλημμυρών.

Μετρώντας τέσσερις μέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας, οι δρόμοι (φωτογραφία πάνω) παραμένουν εξαφανισμένοι, ολόκληρες εκτάσεις έχουν πνιγεί από το νερό, ενώ σπίτια και δέντρα μοιάζουν να επιπλέουν στη λάσπη.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη Λάρισα (φωτογραφία πάνω), καθώς η πόλη έχει πνιγεί από τους τεράστιους όγκους νερού. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, η στάθμη είναι τόσο ψηλή, που φαίνεται σαν να πρόκειται για λίμνη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, και πλέον ο απολογισμός φτάνει τους 10, ενώ τέσσερις συνάνθρωποι αγνοούνται.

Πηγή: newsit.gr