Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξέδωσε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μετά από την Έκτακτη Γενική Συνέλευσή του με αφορμή την προτεινόμενη ΚΥΑ, που παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή (17/2) τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Το ΣΕΗ στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η προτεινόμενη ΚΥΑ βελτιώνει τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) χωρίς όμως να τους κατατάσσει σε επαγγελματική κατηγορία, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΗ, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, το οποίο είναι και πάγιο αίτημά τους. «Δεν είμαστε δύο ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ).
Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/market/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη. Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για δικαιώματα. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. Για την αξιοπρέπειά μας» τονίζει το ΣΕΗ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:
«ΨΗΦΙΣΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ:
65 ημέρες μετά την έκδοση του ΠΔ 85/2022 η κυβέρνηση, μετά τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο Τσίλερ, έδωσε εντολή επίσης στα ΜΑΤ να καταστείλουν άγρια εκπαιδευτικούς και σπουδαστές καλλιτέχνες που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από το Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια προεκλογικής εκδήλωσης. Ως σωματείο καταγγέλλουμε την κρατική βία και δηλώνουμε τον πλήρη αποτροπιασμό μας για τις εικόνες αστυνομικών με όπλα έξω από χώρους πολιτισμού – τους ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ δηλαδή – ενάντια σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες. Φαίνεται πως ενοχλούμε και ενοχλούμε πολύ.
Άλλωστε, χρειάστηκαν δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών (απεργίες, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις), παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και ξεσηκωμός και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ (που τελούν επίσης υπό κατάληψη), προκειμένου η κυβέρνηση να δεσμευτεί μέσω του Πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν “νομοθετική ρύθμιση”.
Η “νομοθετική ρύθμιση” έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο και, φυσικά, – για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει – πράγματι – τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης). Με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώνοντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»:
1. Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά – αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.
2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.
3. Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό.
4. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;
Για να το πούμε απλά. Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/market/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη. Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.
Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε – εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 – υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Φυσικά, τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες και της ενίσχυσης του σπουδαστικού σώματος με παροχές σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.
Γνωρίζουμε πως ήδη έχουμε κερδίσει πολλά. Πέρα από την διόλου αμελητέα μισθολογική αναβάθμιση, για πρώτη φορά η κοινωνία γνωρίζει το ισχύον πλαίσιο των διπλωμάτων μας, για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών και η αιτούμενη εξομοίωση για τα παλιά διπλώματα μπήκαν στο δημόσιο διάλογο σε επίπεδο δημόσιων δεσμεύσεων.
Έχουμε όμως ακόμα πολλά να διεκδικήσουμε. Έχοντας έναν πολυμετωπικό αγώνα μπροστά μας, ήδη ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ με την ΠΕΘ, συντηρώντας τις δυνάμεις και την αγωνιστικότητά μας.
Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ για τις παρακάτω δράσεις:
– Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ηλεκτρονική “παράσταση διαμαρτυρίας” στο online event του deree college “Tα Deree Info Sessions παρουσιάζουν τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich”.
– Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 μμ.
– Παρασκευή 24 Φεβρουάριου, συνάντηση με ΕΝΘΕΠΑ για ΣΣΕ.
– Σαββατοκύριακο, συντονισμός με σπουδαστές για ευρωπαϊκή ημέρα δράσης – “κατάληψη” Πλατείας Συντάγματος.
– Καθαρά Δευτέρα, συναυλία στα Προπύλαια ή το Σύνταγμα.
– Μετά την Καθαρά Δευτέρα: συλλογική σύμβαση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και 2η συνάντηση για ΣΣΕ με ΠΕΘ.
– Διασωματειακή ημερίδα για την εκπαίδευση.
– Σύσταση διακαλλιτεχνικής ομάδας εργασίας από τα σωματεία για το “τι πανεπιστήμιο θέλουμε”.
– Κήρυξη νέας απεργίας σε συνεργασία με τα άλλα καλλιτεχνικά σωματεία.
– Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΠΟΑ, που φυσικά θα συνοδεύονται με κινητοποιήσεις, κατάθεση τροπολογίας σε όλα τα κόμματα, η οποία θα επεκτείνει τον Ν.4325/15 που ισχύει για τους μουσικούς στους ΟΤΑ.
Επειδή ο αγώνας είναι διαρκείας, μαραθώνιος και όχι αγώνας 100 μέτρων, σκεφτόμαστε από τώρα πως το καλοκαίρι διοργανώνεται το φεστιβάλ Αθηνών και πώς θα μπορούσαν – αν χρειαστεί – να συνεχίσουν και εκεί οι κινητοποιήσεις μας, καλώντας τα καλλιτεχνικά σωματεία στον σχεδιασμό τους».
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη (23/2)
Την ίδια στιγμή, με νέα κινητοποίηση την Πέμπτη (23/2) στα Προπύλαια απαντούν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους απέναντι στην κυβέρνηση.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σχολιάζει τη χθεσινή ανακοίνωση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη και βάζει τα πράγματα στην θέση της, καταγγέλλοντας παράλληλα την στοχοποίηση σε βάρος της.
Όπως αναφέρει η ΠΟΘΑ, «διεκδικούμε το δίκιο μας απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία με ημίμετρα και προεκλογικά τεχνάσματα θεωρεί πως λύνει προβλήματα ετών που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Χθες Τρίτη 21 Φεβρουαρίου σε ανακοίνωση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη στην οποία υποστήριξε ότι το αίτημά μας είναι μισθολογικό, επιχειρήθηκε η στοχοποίησή μας και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών».
Η ΠΟΘΑ ξεκαθαρίζει ότι «ουδέποτε εδώ και δύο μήνες, είτε στις ανακοινώσεις μας, είτε στις επαφές μας με τους υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε στη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό εστιάσαμε στο μισθολογικό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Κάλεσμα σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023
Σας καλούμε όλες και όλους την Πέμπτη 23/2/2023 και ώρα 12:00 μ.μ. στα Προπύλαια, για να συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση που οργανώνει το σπουδαστικό σώμα των καλλιτεχνικών σχολών.
Την Παρασκευή 17/2/2023 το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε ανακοίνωση ότι προτίθεται να εκδώσει Κ.Υ.Α. που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα απαντούσε στα μισθολογικά και όχι στα καίρια αιτήματά μας.
Αντ’ αυτού, η εν λόγω Κ.Υ.Α εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει ως ανειδίκευτους και να εντάσσει τα πτυχία μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.). Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν αναγνωρίζεται όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και η -θετική κατά τα άλλα- μισθολογική βελτίωση δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως επανάληψη της πρότασης που έγινε στους καθηγητές της ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης του Εθνικού Θεάτρου μια μέρα πριν παραιτηθούν, την οποία δεν δέχθηκαν και παραιτήθηκαν. Η πρόταση της ΚΥΑ δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα της Τ.Ε. επαγγελματικής βαθμίδας.
Σε αυτό το δυσμενές κλίμα διεκδικούμε το δίκιο μας απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία με ημίμετρα και προεκλογικά τεχνάσματα θεωρεί πως λύνει προβλήματα ετών που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Χθες Τρίτη 21 Φεβρουαρίου σε ανακοίνωση του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη στην οποία υποστήριξε ότι το αίτημά μας είναι μισθολογικό, επιχειρήθηκε η στοχοποίησή μας και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ουδέποτε εδώ και δύο μήνες, είτε στις ανακοινώσεις μας, είτε στις επαφές μας με τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε στη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εστιάσαμε στο μισθολογικό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.
Παρά τους δύο και πλέον μήνες που αγωνιζόμαστε για τα εύλογα αιτήματά μας, αιτήματα που ασπάζονται ο κλάδος, το σπουδαστικό σώμα αλλά και η κοινωνία, δηλώνουμε πως συνεχίζουμε σθεναρά!
Όλες και όλοι την Πέμπτη 23/2/2023 και ώρα 12:00 μ.μ. στα Προπύλαια».
πηγή: topontiki.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, Γεωργίας
Χαρδαλιάς: Παραμένουμε όλοι κάθε μέρα στο πεδίο για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων
Πρόστιμο €15.000 από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε υποψήφιο βουλευτή για παραβίαση προσωπικών δεδομένων