2 Φεβρουαρίου, 2023

Kακοκαιρία Gaia: Κατολίσθηση στην Άρτα παρέσυρε σπίτια – Προειδοποίηση του 112 σε Σάμο, Κρήτη και Δωδεκάνησα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η κακοκαιρία «Gaia», εξαιτίας της οποίας μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στους Μελισσουργούς στην Άρτα.

 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν παρασυρθεί δύο σπίτια κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού.

Ενώ μία 60χρονη γυναίκα που υπέστη βαρύ εγκεφαλικό στους Παξούς, άργησε να μεταβεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) Φιλιατών, όπου τελικά διαπιστώθηκε ο θάνατός της λόγω της έντονης θαλασσοταραχής.

Η κακοκαιρία φέρνει σήμερα πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι βροχές επεκτείνονται στα ηπειρωτικά με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα.

 
Ωστόσο, τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ, οπότε θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη και στα Ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. 

Η πορεία της κακοκαιρίας
Στη σκιά της φονικής κακοκαιρίας στην Κρήτη το Οκτώβριο, όταν το «112» σίγησε με ολέθριες συνέπειες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ενώ χθες προειδοποίησε μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης για Αιτωλοακαρνανία, Αμφιλοχία, Ήπειρο και Κέρκυρα.

Στο συγκεκριμένο νησί του Ιονίου έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές κι έκλεισαν τουλάχιστον πέντε δρόμοι, ενώ έκλεισε και η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης και ένα αεροπλάνο από την Αθήνα αναγκάστηκε να επιστρέψει σ’ αυτή λόγω αδυναμίας προσγείωσης στην Κέρκυρα. 

 
Εκκενώσεις σπιτιών στην Άρτα – Προβλήματα στα Ιωάννινα 
Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στην Άρτα, καθώς μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στους Μελισσουργούς.

 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν παρασυρθεί δύο σπίτια κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία και το ΙΓΜΕ.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στα Ιωάννινα από πτώσεις δέντρων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Κλειστή στο ύψος του Τερόβου η παλιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Άρτας. Επίσης κλειστή για τον ίδιο λόγο είναι και η παλιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, κοντά στη Ζίτσα.

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας στα Τζουμέρκα.

Η πυροσβεστική βρίσκεται σε διάφορα σημεία για την κοπή και την απομάκρυνση των δένδρων από το οδόστρωμα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

 
Πού επιχείρησε η πυροσβεστική
Το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής  δέχτηκε συνολικά 83 κλήσεις από χθες μέχρι σήμερα το πρωί (6:30 π.μ.), κυρίως για κοπές δέντρων, αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων, ως εξής:

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, 2 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 για κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 28 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση και 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), 11 για κοπές δέντρων και 1 για άντληση
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 9 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Κρήτης, 5 για κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 1 για κοπή δέντρου
Στην Περιφέρεια Αττικής, 2 για κοπές δέντρων.

Απαγόρευση απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβλήματα παρατηρήθηκαν λόγω θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ, στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ έως τις 9 το πρωί δεν θα εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Πλέον τα δρομολόγια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, γίνονται κανονικά.

Αυτή την ώρα είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου, στην γραμμή Καβάλα – Θάσος.

madata.gr