«Συναγερμός» από τους επιστήμονες τόσο για τη γρίπη όσο και για τη νέα υποπαραλλαγή Όμικρον XBB.1.5 «Κράκεν», του κορωνοϊού.
Την ανησυχία του για την παράλληλη εξάπλωση της γρίπης, των ιώσεων και του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
«Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να αποτελέσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν αποτελούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται με πρόστιμο και δεν αποδίδουν στη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο αποδίδει όμως είναι η εθελοντική, πειθαρχημένη συμμετοχή όλων μας στις υποδείξεις των υπεύθυνων φορέων. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς θα φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα, που είμαστε στην αρχή μιας πανοραμικής καμπύλης που θα εξελιχθεί πολύ άσχημα, που ενδεχομένως θα έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρόμων την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα κατά πάσα πιθανότητα ή σε δύο μήνες, το 50% των Ελλήνων θα έχει περάσει μία ή δύο από αυτές τις ιώσεις» τόνισε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία έχει τις εξής διαφορές από τις προ κορωνοϊού χρονιές. «Είμαστε στην ουσία, ανεκπαίδευτοι, το ανοσοποιητικό μας είναι ανεκπαίδευτο και ως ένα βαθμό αναποτελεσματικό στην αντίσταση κατά αυτών των λοιμώξεων, δεδομένης της τρίχρονης αποχής του από την επαφή με όλα αυτά. Αφενός έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, αφετέρου μια μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι τα πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν έρθει σε επαφή με τίποτε όλα αυτά στη ζωή τους. Ένα παιδάκι που γεννήθηκε το 2019 και ήταν μερικών μηνών έως ενός έτους μπήκε σε μία καραντίνα για την επόμενη τριετία, Στην ουσία αυτό είναι παρθένος οργανισμός από πλευράς ανοσοποιητικού» περιέγραψε.
«Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια και θα περάσουν πολλές ιώσεις και θα είναι βαρύτερες. Και τέλος βέβαια φταίει και το γεγονός ότι πλέον δεν φοράμε μάσκες. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί, αν βάλεις επιπλέον την πολύ σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση για το τι γίνεται σήμερα».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικά ως προς τη μόλυνση, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως το εμβόλιο, ακόμα και η τέταρτη και πέμπτη δόση, δεν δημιουργεί 100% αποστειρωτική ανοσία, δηλαδή να μην μολύνεται κανείς, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια της ιλαράς και του τετάνου.
«Πολλά από τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία παρά σε περιορισμένη χρονική δυνατότητα ή και καθόλου. Διότι εξαρτάται από άλλους παράγοντες αυτή η ανοσία, πρώτον από την απάντηση του ατόμου που κάνει το εμβόλιο, δεύτερον από το τι ιικό φορτίο δέχεσαι όταν μολύνεσαι. Αν είναι μικρό, ενδεχομένως θα προστατευτείς αν όμως είναι μεγάλο δεν θα προστατευτείς» ανέφερε ο καθηγητής. Τέλος, συμπέρανε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν 100%, Προστατεύουν όμως πολύ καλά και πρόσκαιρα από τη μόλυνση για 1-2 μήνες και προστατεύουν πολύ καλά και άριστα ως προς τη βαριά νόσηση».
Τι λένε ΠΟΥ και ΕΚΠΑ
Ως η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που έχει ανιχνευθεί χαρακτηρίζεται η XBB.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την επιστημονική κοινότητα.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Κράκεν») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».
Ο ΠΟΥ κάνει γνωστό ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).
Παράλληλα, συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής XBB.1.5, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Tην περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης. Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το νέο στέλεχος XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ.
Τα συμπτώματα και πώς ξεχωρίζει από άλλες παραλλαγές
Όπως σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές
Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Αποπληρωμή “ακριβών” δανείων και το 2025 προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης
ΕΟΔΥ: Ενεργοποιείται εντός των επόμενων ημερών Γραμμή Βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος
Γιάννενα: Χειροπέδες σε πέντε ανηλίκους που ξυλοκόπησαν 13χρονη και τραβούσαν βίντεο