29 Μαρτίου, 2024

Επιδοτήσεις τεχνολογικής υποδομής για 120.000 έξυπνα σπίτια

Μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας με στόχο την περαιτέρω διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση, εάν όχι του συνόλου, του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που αφορούν την οπτική ίνα είναι αυτές να συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.

Ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου θα προχωράει στην επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, μέσω του μητρώου εγκαταστατών. Οι τελευταίοι, για λογαριασμό των δικαιούχων, θα προχωρούν στην υποβολή της αίτησης για την εξασφάλιση του κουπονιού, η οποία θα εγκρίνεται εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.
 
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα δηλώνουν τα σημεία κάλυψης, όπου δηλαδή αναπτύσσεται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί η οπτική ίνα έως το 2026, ώστε να ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Εφόσον δηλαδή σε μια συνοικία υπάρχει ή πρόκειται να τοποθετηθεί οπτική ίνα, είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Smart Readiness των εργασιών που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κτίριο (ή μονοκατοικία) για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ιδιαίτερα γρήγορου Ιντερνετ σε όλα τα διαμερίσματα.

Στην επιδότηση με μορφή voucher (Smart Readiness Voucher) εντάσσεται και η δημιουργία υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως και για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης (βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο) και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα (βρίσκεται συνήθως στο ίδιο επίπεδο με την ταράτσα) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες με διττό αντικείμενο, δηλαδή τοποθέτηση οπτικής ίνας και των απαιτούμενων σωληνώσεων για τη σύνδεση έξυπνων μετρητών.

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τη δημιουργία σημείου εισόδου – BEP (συνδέεται το κτίριο με την οπτική ίνα που διέρχεται εξωτερικά αυτού). Και ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε κατανεμητή ορόφου (Floor box) που συνδέεται με το BEP διαμορφώνοντας την κατακόρυφη καλωδίωση οπτικής ίνας του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι στη σωλήνωση για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου το καλώδιο τοποθετείται εντός αυτής μεταγενέστερα από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον πάροχο φυσικού αερίου κ.τ.λ.

Ο τρόπος απόκτησης του voucher είναι αρκετά απλός. Αρχικά οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή οι διαχειριστές πολυκατοικιών επιλέγουν μέσα από το ψηφιακό μητρώο της δράσης τον επαγγελματία εγκαταστάτη που θα αναλάβει τις εργασίες.

Ακολούθως, ο εγκαταστάτης, αφού αποκτήσει εικόνα για το κτίριο και τις επιθυμητές εργασίες, θα υποβάλει προς τους ιδιοκτήτες την οικονομική του προσφορά. Εφόσον αυτή γίνει δεκτή, θα υποβάλει ψηφιακά την αίτηση για την απόκτηση του voucher. Για περιπτώσεις πολυκατοικιών, όλες οι ενέργειες θα γίνονται με τον κοινό ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ο οποίος εκδίδεται με ενέργειες του διαχειριστή.

madata.gr