20 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε η Μελόνι. Πως διαμορφώνεται το νέο υπουργικό συμβούλιο;

Την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό έχει από σήμερα η Ιταλία καθώς ορκίστηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Κυρινάλιο η κυβέρνηση του δεξιού και ακροδεξιού συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι.
Η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έλαβε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα χθες το απόγευμα.

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε: Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Ματαρέλα για την ανάγκη το έθνος να αποκτήσει νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό επειδή τα επείγοντα ζητήματα μπροστά μας είναι πολλά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εννέα από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου προέρχονται από το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Από πέντε υπουργούς έχουν οι κυβερνητικοί εταίροι της, πέντε είναι και οι τεχνοκράτες που έγιναν επικεφαλής υπουργείων.

Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι από το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Ο Μάριο Σαλβίνι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου υποδομών.

Η 45χρονη Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας. Η κυβέρνηση της, που είναι η 68η από το 1946 καλείται να χειριστεί ζητήματα όπως η διαφαινόμενη ύφεση στην οικονομία της χώρας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ και οι συνεχώς αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας.

Μεγάλο αγκάθι φαίνεται να αποτελεί η υιοθέτηση ενιαίας στάσης απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις δηλώσεις του εταίρου της Μπερλουσκόνι υπέρ του Ρώσου προέδρου.

Αντίθετα, ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι δημιουργεί ανησυχία για την πολιτική της σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι αμβλώσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

madata.gr