25 Μαΐου, 2024

Ηράκλειο: Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση «Μίνωας 2024» (vid, pics))

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Μίνωας 2024» στην Περιφέρεια Κρήτης. Την άσκηση διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που προεδρεύει στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, δήλωσε:

«Εξελίσσεται κανονικά η άσκηση «Μίνωας 2024» εδώ στο περιφερειακό συντονιστικό στο Ηράκλειο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία, όπως και στα δύο συντονιστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Είναι όλες οι υπηρεσίες εδώ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα και εκτιμούμε ότι με αυτό το ρεαλιστικό σχέδιο θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Σε ότι αφορά την πορεία της άσκησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί όλη η άσκηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν μέρει προβλήματα. Για αυτό γίνεται, προκειμένου με την ολοκλήρωση της να δούμε τα επιμέρους προβλήματα για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον.Μακάρι να μη γίνει ποτέ ένας σεισμός», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το σημαντικό είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά φύγανε από τις τάξεις μέσα απ’ όλα τα σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε υπηρεσία να επιλύει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται ο συντονισμός, οι συνέργειες και στο τέλος του τριημέρου θα δούμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην έναρξη της άσκησης αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 22/4 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Καραντινό και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλη Χαιρέτη.

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΟΑΣΠ και συντονιστή της άσκησης, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Δημάρχων Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, φορέων, αρχών και συλλόγων, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός βρέθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο, εκεί όπου καταγράφονται όλα τα συμβάντα της μεγαλύτερης επιχειρησιακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο.

Κατά την επίσημη έναρξη του «Μίνωα 2024», ο Δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε την άσκηση ως μια μεγάλη ευκαιρία: «Η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα μας για την αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας και ο κύριος σκοπός, είναι η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η επισήμανση των κενών έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μια πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Από την άποψη αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη η άσκηση η οποία γίνεται σήμερα και αύριο. Η αυριανή μέρα θα αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και συνεπώς αύριο και η δική μας η συμμετοχή θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.».
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός «Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει όλα του τα μέσα και ό,τι άλλο χρειαστεί, βρίσκεται σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας».

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της άσκησης, ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στο οποίο και λειτουργεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο για όλη την Κρήτη, παρέχει μηχανήματα έργου και έχει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό, ενώ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών δημιουργεί το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί. Παράλληλα, διαθέτει την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών & Δικτύων, ένα βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένο για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε κάθε συμβάν και των κέντρων ελέγχου.

Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην άσκηση την Τρίτη 22/04

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης για αύριο Τρίτη 22-04, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R, με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη. Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.
Για τις ανάγκες της άσκησης, αύριο Τρίτη 22-04 στο Δήμο Ηρακλείου θα γίνει εκκένωση όλων των σχολικών μονάδων, ενώ αμέσως μετά το πέρας της άσκησης, τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά. Άσκηση εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί και σε Δημοτικά Κτήρια, όπου επίσης αμέσως μετά το τέλος της θα συνεχιστούν οι λειτουργίες των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024» είναι μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/F_eld9H0UHA
 

Πηγή: poo.gr