4 Μαΐου, 2024

Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη αμπελουργών – οινοποιών

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά του 2023, τονίζει σε απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης , σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αποστολάκης, Γ. Γαβρήλος και Β. Κόκκαλης
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΥπΑΑΤ μέσω του προγράμματος της Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων μπορούν να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
α) ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού,
β) μετεγκατάσταση των αμπελώνων,
γ) βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων.
Οι δράσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΥπΑΑΤ, μπορούν να αποτελέσουν προπύργιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με χρήση ποικιλιών που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες, ενώ είναι δυνατή και η μετεγκατάσταση των αμπελώνων σε σημεία περισσότερο προστατευμένα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα με το πρόγραμμα των «Επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων» είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός των οινοποιείων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.