Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν προκύπτει ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, οι υγειονομικές Αρχές είναι σε αναβρασμό μετά τα απανωτά περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τι ισχύει για το παιδί που φαινόταν να έχει συμπτώματα;
Ένας παιδίατρος ανέφερε ότι παιδί εμφάνισε συμπτώματα και αμέσως δόθηκε εντολή να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τη νέα μορφή ηπατίτιδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες , πριν από 10 μέρες, ένα παιδί παρουσίασε ηχηρά συμπτώματα και ανεβασμένους ηπατικούς δείκτες, ελέγχθηκε, είναι καλά στη υγεία του και βρίσκεται στο σπίτι του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για περιστατικό οξείας ηπατίτιδας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.
Όπως είπε ο κ. Ζαούτης: «Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και πλειοψηφία είναι παιδιά 3-5 ετών. Όπως είπε ακόμα υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.
Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε.
Τα συμπτώματα
Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.
Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».
Τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:
– Ικτερος
– Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
– Κνησμός
– Αρθραλγία/μυαλγία
– Πυρετός
– Ναυτία
– Εμετός ή κοιλιακό άλγος
– Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
– Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ., της ΟΠΟΤΤΕ
Θεσσαλονίκη: Πανδαισία γεύσεων και μελωδιών στο κλείσιμο της 44ης έκθεσης «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» (vid)
Γήρανση και δημόσια οικονομικά: Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να γεράσουμε; «Οι εύκολες ημέρες έχουν τελειώσει»